Jelenlegi hely

Tél Nyugat-Szlavóniában

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka képe
A nyugat-szlavóniai magyaroknál az adventi időszak mindig eseménydús, amelyet januárban kisebb szünet követ, hogy azután a farsangi időszakban újult erővel kezdjék meg munkájukat.
Adventi vásár-PakracJankovics Róbert, Berkes Zlata, Szent Miklós és a KrampuszKórógyi gyermekcsoportKarácsonyi koncert-Piszanica

A tél első nagy rendezvénye a Szent Miklós ünnepség Nagypiszanicán, ahol a Piszanicai Magyarok Közössége megünnepli éves munkáját. Vidám műsorokkal kedveskednek a vendégeknek és főként a gyermekeknek, akiket Szent Miklós is meglátogat és megajándékoz, társával a Krampusszal. Idén a piszanicai és daruvári kórus mellett a kiskőszegi Kisasszonyok és legények is felléptek, de az igazi télköszöntő, Mikulás-váró műsort a piszanicai gyermek-folklórcsoport és a kórógyi hagyományőrző-gyermekcsoport adta. Ez a kedves rendezvény nyitotta a sort az adventi időszakban, amikor is a piszanicai és daruvári kórusok több koncerten is felléptek karácsonyi dalcsokrukkal. A pakraci magyarok idén is a magyar karácsonyi hagyományokat igyekezetek felidézni, adventi vásáron állított standjukkal.

A karácsony elmúltával és a nagy hidegek, havazások érkeztével a daruvári, pakraci és piszanicai magyarok is inkább az otthonuk melegében töltik az időt. A január csendes időszak, amelyben főként az elnökök tevékenykednek. Most zárjuk ugyanis a tavalyi évi pályázatokat és tervezzük a 2017-es évet, amelyre hasonlóan sok programot tervezünk, de még több irodalmi és történelmi témájú kiállítás és est megszervezése is a terveink között szerepel. A nagy hideg ellenére a daruvári magyarok számára már véget ért a szünet és a 2017-es évben is lelkesen tanulják a magyar nyelvet.