Jelenlegi hely

124 magyar diáknak szólt az első csengő Beregrákoson

/ Simoncsics Nóra /
simoncsics.s.nora képe
Van, ami nem változik az idők során: szeptember elsején újra becsengettek, Beregrákoson is. A kárpátaljai falu magyar iskolájában idén 124 diák kezdte el a tanulást.
Az elsősök "első csengője"Az iskola igazgatója, Molnár Béla köszönti a diákokatA legkisebbek és a legnagyobbakKöszntőt mond Tóth Sándor, a Munkácsi Járási Adminisztráció Oktatási Hivatalának vezetője

Az ünnepség nyitásaként 11 első osztályost kísért az alma materbe az intézmény 11 végzős, 9. osztályos tanulója (Ukrajnában 9 évfolyamos az általános iskola, 2 évig tart a középiskola -  a szerk.). A megszeppent kisiskolások verssel üdvözölték társaikat és tanáraikat. Kovács Júlia, 8. osztályos tanuló dalban üzent korosztályának: mind egyéniségek, és együtt, összefogva elérhetik céljaikat. Ezekhez a célokhoz kerültek még közelebb az „utolsó” első csengőszót halló nagyok, akiktől azt kérik tanáraik, hogy jó szívvel gondoljanak iskolájukra, és vigyék majd hírét, amikor elballagnak.

Az iskola igazgatója, Molnár Béla az évnyitón arra biztatta diákjait, hogy a nehézségek ellenére is tartsanak össze, segítsék egymást és legyenek büszkék arra, hogy magyar iskolában tanulhatnak. Ezt erősítette köszöntőjében Tóth Sándor, a Munkácsi Járási Adminisztráció Oktatási Hivatalának vezetője is.

A Munkács melletti faluban 1781 óta folyik magyar nyelvű oktatás. Ekkor még egyházi keretekben működött az iskola. A jelenlegi épület 1910-ben épült, és az a Pap Károly református lelkész építtette, aki már 1861-ben építtetett egy iskolát a jelenlegi Barátság út. 11. szám alatt. Az iskola épülete sokat látott a történelemből: nemcsak az első világháborút, Trianont vagy a második világháborút, de számos rendszerváltást is az Osztrák-Magyar Monarchiától a Szovjetunión át, a jelenlegi Ukrajnáig. 1944-ben, a szovjet csapatok „felszabadították” az iskolát, ekkortól ukrán középiskolai oktatás folyt az épületben. A magyar gyerekek a görögkatolikus parókián folytathatták tanulmányaikat, 1949-től már rendszeresen. 1973 óta azonban ismét ők járhatnak a Barátság úti épületbe.

2011-ben az iskola nagyszabású ünnepség és kiállítás keretében emlékezett meg a református oktatás 230. évfordulójáról, és az iskolaépület 101 éves fennállásáról.

További képekért kattintson galériánkba!