Jelenlegi hely

1956-os megemlékezés Vinkovácon

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
A több mint 35 ezer lakosú Vinkovciban, vagy ahogy magyarul szokás mondani, Vinkovácon, a 2011-es népszámlálás adatai szerint 164 magyar él. Ennek a maroknyi magyar közösségnek a soraiból alakult meg a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület, mely létrejötte óta sokat tesz a városban élő magyarságért, a magyarságtudat erősítéséért. A közösség keddenként este gyűlik össze egy kisebb klubhelyiségben. Ezeken a találkozókon szokott az egyesület vegyes kórusa gyakorolni, ekkor tárgyalják meg a jelenlévők az aktuális témákat, szerveznek programokat, valamint magyar ünnepekhez kapcsolódó megemlékezéseket. Így történt, hogy október 20-án az összegyűltek együtt egy kis műsor keretében felidézték az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit.

A vinkováci magyarok a műsort hallgatják

A közösség vezetője, Turić Julianna köszöntötte a megjelenteket, majd a vegyes kórus előadásában elhangzott a megemlékezést megnyitó horvát, majd a magyar himnusz is. Ezután az összegyűltek meghallgathatták magyarul, majd horvátul is az 1956 októberében és novemberében történeteket.

A vinkováci magyarok vezetője köszönti a megjelenteket

Az események felidézése után az egyesület tagjai elszavalták Tamási Lajos és Gazdag Erzsi egy-egy alkalomhoz illő versét.

"Piros a vér a pesti utcán,
munkások - ifjak vére folyt,
- a háromszín-lobogók mellé
tegyetek ki gyászlobogót.

A háromszín-lobogó mellé
tegyetek három esküvést:
sírásból egynek tiszta könnyet,
s a zsarnokság gyűlöletét,

s fogadalmat: te kicsi ország,
el ne felejtse, aki él,
hogy úgy született a szabadság,
hogy pesti utcán hullt a vér."

(Részlet Tamási Lajos "Piros a vér a pesti utcán" című verséből)

Végül a műsort a kórus előadása zárta.

A vinkováci kórus