Jelenlegi hely

Civitas Fortissima Kárpát-medencei Történelmi Vetélkedő

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
"De túl minden bún, minden szenvedésen, önérzetünket nem feledve mégsem, nagy szívvel, melyben nem apad a hűség, magyarnak lenni, büszke gyönyörűség! Magyarnak lenni, nagy s szent akarat, mely itt reszket a Kárpátok alatt"

2016. január 29-én 8. alkalommal került megrendezésre Balassagyarmaton a Civitas Fortissima Kárpát-medencei történelmi vetélkedő. A versenyen három fős középiskolai csapatok mérhették össze történelmi tudásukat, kreativitásukat.

 2009-ben rendeztem meg az első versenyt, a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoporttal közös szervezésben, ahol balassagyarmati és felvidéki csapatok vettek részt. Már akkor nem titkolt szándékom volt, hogy felvidéki csapatokon kívül más határon kívüli csapatokat is fogadni tudjunk a versenyen, ezáltal is erősítve a középiskolás fiatalokban a tudatot, hogy mi magyarok, bárhol is éljünk a világban, összetartozunk. Ezt a célkitűzést idén végre sikerült elérni. A 2016-os verseny Kárpát-medencei méretűvé nőtte ki magát, köszönhetően a támogatóinknak.  A Petőfi Sándor Program keretén belül, amelynek ösztöndíjasa vagyok, sikerült eljuttatni a verseny felhívását Erdélybe, Délvidékre, Kárpátaljára, Felvidékre is. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával pedig  megteremtődtek a feltételek, hogy fogadni tudjuk a határon túli csapatokat is.

A versenyre, melyet Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökének fővédnöki beszéde után Medvácz Lajos, Balassagyarmat város polgármestere nyitott meg, idén 15 csapat jelentkezett. Ebből 7 csapat határon túlról érkezett, 1 csapat Budapestről, 7 csapat pedig balassagyarmati középiskolákból.

A két fordulóból álló verseny az előző évekhez hasonlóan két témát ölelt fel. Az 1919. január 29-ei balassagyarmati események mellett a gyerekeknek számot kellett adni az 1956-os magyarországi eseményekről és a megtorlás éveiről elsajátított tudásukról is. A feladatok közt volt keresztrejtvény, anagramma, kronológia, időutazás is, de a jelentkező csapatoknak előzetes feladatként korabeli újságcikket, tudósítást kellett írniuk, melynek értékelése szintén beleszámított a végeredménybe.

A feladatlapok kitöltése után, míg a szervezők javították, és értékelték a csapatok teljesítményét, a résztvevő diákok, tanárok megtekintették a Civitas Fortissima Múzeumot, és meghallgatták Csete Örs fotográfus,1956-ról szóló előadását.

A történelmi vetélkedő mindhárom dobogós helyét határon kívüli csapatnak sikerült megszereznie. Az értékes díjakat, melyek között ott volt a Rákóczi Szövetség nyári történelmi táborában való 3x3 fős részvételi lehetőség,  könyvek, pendrive-ok, Dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke és Csete Örs fotográfus adta át a csapatoknak.

A székelyudvarhelyi győztes csapat

1. hely: Székelyudvarhely, Tamási Áron Gimnázium (Péter Hunor, Mike Anna, Kerekes Krisztina ).  Felkészítő tanár: Péter István.

2. hely: Ipolyság, Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola ( Jámbor Jennifer, Horváth Balázs, Katona Szabolcs ). Felkészítő tanár: Bacsa Beáta.

3. hely: Ipolyság, Szondy György Gimnázium (Kučera Judith,  Miskei Mónika, Takács Veronika ). Felkészítő tanár: Tóth Tibor.

Az első helyezést elért székelyudvarhelyi csapat felkészítő tanára, Péter István így összegezte a versennyel kapcsolatos véleményét:

"Nagy öröm volt számunkra, hogy meghívást kaptunk és részt vehettünk Balassagyarmat legjelentősebb történelmi évfordulóján rendezett történelmi vetélkedőn.  Külön kihívást jelentett, hogy a Kárpát-medence minden régiója képviseltette magát akár több csapattal is, így például Erdély, ahonnan három csapat is benevezett a vetélkedőre. Izgalommal vártuk a verseny időpontját, és 700 km-t utazva érkeztünk meg Balassagyarmatra, ahol a szervezők lelkes fogadtatásában volt részünk. Minden részletre pontosan figyeltek és szórakoztattak bennünket olyan programokkal, mint a palóc táncház és tánctanítás, múzeumlátogatás, koncert stb. Ami a versenyt illeti szintén látszott a jó szervezés, a pontosság, a feladatok nehézségi fokának a jó megválasztása és a színvonalas megnyitó. Az eredménnyel természetesen maximálisan elégedettek vagyunk, hiszen első alkalommal vettünk részt a versenyen, és sikerült is megnyerni. Az a véleményünk, hogy egy  ilyen versenyen való részvétel már önmagában sikert jelent mindenki számára, hiszen egyrészt az ismerethalmaz, amit a felkészülés során a tanulók megszereztek, másrészt pedig a versenyzők között kialakult kapcsolatok jelenthetnek nagy elégtételt. Köszönet a szervezőknek, a támogatóknak és ha hívnak akkor jövőre is eljövünk!"