Jelenlegi hely

Díjeső Galántán a magyar kultúra napján

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel képe
Idén is Galántán tartották a Csemadok Országos Tanácsa által rendezett, a magyar kultúra napja alkalmából életre hívott díjátadó gálát. Ráadásul ebben az évben, Petőfi Sándor és Madách Imre születése, valamint a Himnusz befejezésének kétszázadik évfordulója kapcsán, kétnaposra bővítették a rendezvényt.
Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnökeBesenyői citerásokDupka György átveszi a Fábry Zoltán-díjatPotápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Az Esterházy-kastély adott otthont a bicentenáriumi ünnepségnek, ahol többek között történelmi előadással, a középiskolások ünnepi műsorával, valamint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának fellépésével emlékeztek Petőfi Sándor és Madách Imre születéséről, valamint Kölcsey Ferenc Himnuszának kétszázadik évfordulójáról.

A másnapi díjátadó gálának a galántai művelődési ház adott otthont, és többek között olyan vendégek tisztelték meg az eseményt, mint Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Balogh Csaba, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint a szervező Csemadok országos elnöke, Bárdos Gyula.

A díjazottak között szerepelt Baranyay Alajos, a Csemadok galántai területi választmányának elnöke, aki a Csemadok Életmű Díját vehette át a szövetség vezetőitől. Az idei Gyurcsó István-díjat – amelyet a szlovákiai magyar közművelődés jeles képviselőjének ítélnek oda – Galcsík Károly kapta meg. A Fábry Zoltán íróról, a Csemadok örökös díszelnökéről elnevezett díjat idén Dupka György történész, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet igazgatója vehette át. Az ünnepségen átadták a Közművelődési díjakat is, valamint kihirdették az esszéíró pályázat legjobbjainak névsorát is.

A rendezvényen fellépett többek között a galántai Kodály Zoltán Gimnázium Tsízió Diákszínpada, amely két előadással szórakoztatta a nagyérdeműt. Elsőként Madách Imre Az ember tragédiája című művéből láthatott részleteket a közönség, majd Arany János Tetemre hívás című balladáját táncolták el. Az ünnepségen színpadra lépett a Besenyői Citerások elnevezésű formáció, valamint az 1956 óta működő Kodály Zoltán Daloskör is.