Jelenlegi hely

Együtt muzsikáltak az ösztöndíjasok Szászrégenben

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
Három hónap telt el a szórványban töltött munkával és Szászrégenben először volt alkalmunk arra, hogy több, szám szerint hét ösztöndíjas találkozzon és tapasztalatokat cseréljünk egymással. Talán épp az, hogy mindannyiunk más-más környezetbe került, más feladatokkal, missziókkal szembesült, más élethelyzetekbe csöppent, adta meg a találkozásunk legnagyobb értékét. (Hunyadi Péter)
Moldvai csángó népzenélésMoldvai csángó népzenélés és táncMoldvai csángó népzenélésÖsztöndíjas csoportkép

A Diakónia Keresztyén Alapítvány és a Szászrégen-Radnótfája Református Egyházközség tevékenységének, illetve Székely György lelkipásztornak és családjának köszönhető a Kis Templom és Nappali Foglalkoztató épületének létrejötte, melynek avatására 2015. november 22-én, vasárnap került sor. Az ünnepi átadáson részt vett Grezsa István miniszteri biztos úr, valamint Petőfi-ösztöndíjasok is.

Az avatóünnepség volt az apropója egy PSP ösztöndíjas csúcstalálkozónak, ez eddig most voltunk együtt legtöbben egy helyszínen, az Erdély és Moldva szekcióból heten gyűltünk össze Szászrégenben. A vacsora után egy moldvai csángó népzenei összeállítással is megleptük a vendégeket. Ez a találkozó lehetőséget adott élménybeszámolókra, illetve beszélgettünk arról, hogy mivel járulunk hozzá a számunkra kijelölt közösségek életéhez, és kinek mit jelent a program. Az eseményen részt vett Medvegy Andrea, Molnár Balázs, Nagy Bence, Hunyadi Péter, Hegedűs István, Rád András László és Bódi Viktória.

A résztvevő PSP ösztöndíjasok így fogalmazták meg gondolataikat:

Nagyszerű volt látni, hogy milyen összefogásra képesek a szórványban élő emberek, amikor hitben és szeretetben való megújulást elősegítendő keresztyén gyülekezeti teremről és közösségi házról van szó. Azt hiszem, más erdélyi ösztöndíjasok nevében is beszélek akkor, ha azt mondom, hogy felemelően és meglepetésként hatott ránk, látni a szászrégeni református egyházközség értékteremtő erejét, valamint jövőbe vetett hitét. Megtapasztalni mindnyájunknak nagy öröm volt. Számomra a PSP a nagy meglepetéseket is magában hordozza, egyénenként és közösségenként egyaránt, ugyanis a program tagjai olyan kincseket, emberi értékeket rejtő helyekre juthatnak el, ismerhetnek meg általa, amely tapasztalatok és élmények mindannyiuknak és a Kárpát-medence valamint a világ magyarságának is rendkívül érdekes és hasznos lehet. A szászrégeni este lehetőséget nyújtott arra nekünk ösztöndíjasoknak, hogy saját működési területünkről átfogó képet festhessünk egymásnak ezáltal is segítve, ötleteket adva.

Nagy Bence - Lészped

 

Közösségi teret avatni és ösztöndíjas találkozóra érkeztünk Szászrégenbe, az ottani református egyházközösséghez és Bódi Viktória ösztöndíjas társunkhoz. A megnyitó ünnepség számomra annak bizonyítéka volt, hogy mennyire sokan tartják fontosnak azt az összefogást, aminek az eredményeként mi akkor ott állhattunk, a hátsó bejáratnál lévő folyosón, nyakunkat nyújtogatva - hiszen a telt ház fogalmát a végsőkig kimerítette a helyzet. A szervezők rendkívül körültekintők és segítőkészek voltak. Utazásunk másik célja, az erdélyi ösztöndíjasok tapasztalatcseréje és Grezsa István miniszteri biztos úrral való találkozásunk is sikeresen valósult meg. Az ünnepi átadás után mi, ösztöndíjasok rövid, de számomra szép emlékű népzene- és tánc összeállítást mutattunk be, ami annak volt jó példája, hogy azonos tudású, “egy nyelvet beszélő” emberek, milyen könnyen és jól együtt tudnak működni. A Téka Alapítvány felé tolmácsoltam Grezsa István támogató szavait, amelyek visszhangra találtak mentoromnál.

Medvegy Andrea - Szamosújvár, Téka Alapítvány

 

Szászrégen, “csodaország fővárosa”, mely jellegzetes szász építkezési stílusában különleges erőt hordoz magában. Örömteli volt, hogy itt tudtunk nagyobb lélekszámban a PSP programban résztvevő ösztöndíjasokkal találkozni, ünnepelni. Közös együttlétünk apropója a hálaadás volt, az új kulturális tér elkészültéért. Itt a helyi közösséggel együtt ünnepeltünk, feltöltődtünk, erőt merítettünk, egymás hite által épültünk. Személy szerint engem is olyan pozitív impulzusok értek, amelyek segítik további munkámat, megerősítenek abban, hogy szép és nemes küldetésem van jelen helyzetemben. Jó volt találkozni, kicserélni gondolatainkat a régi ismerősökkel.

Hegedűs István - Válaszút

 

Három hónap telt el a szórványban töltött munkával és Szászrégenben először volt alkalmunk arra, hogy több, szám szerint hét ösztöndíjas találkozzon és tapasztalatokat cseréljünk egymással. Talán épp az, hogy mindannyiunk más-más környezetbe került, más feladatokkal, missziókkal szembesült, más élethelyzetekbe csöppent, adta meg a találkozásunk legnagyobb értékét. És nem csak baráti találkozás volt ez, hanem szakmai együttműködés is, melyben a szászrégeni délután az ösztöndíjasok által szervezett közös programsorozat egyik állomása volt. Ezen alkalmakkal gyermekfoglalkozásokat, hangszerbemutatókat, honismereti előadásokat, táncházakat szerveztünk az egyes helyszíneken Moldvától Kőhalomig. Hasonló együttműködések nagyon hasznosak lehetnek a Program további sikerét illetően.

Hunyadi Péter - Kőhalom