Jelenlegi hely

Évzáró rendezvény és jótékonysági koncert Eszéken

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
Az Eszéki Magyar Főkonzulátus szervezésének köszönhetően közösen ünnepelhették, zárhatták az évet a horvátországi Eszék-Baranya, Vukovár-Szerém és további megyék magyar egyesületének vezetői, a civil és politikai szervezetek elnökei, tagjai. Az évzáró fogadás december 20-án este 6 órától a Dráván álló egyik rendezvényhajón kezdődött, majd este 8 órától a Szent Péter és Pál Bazilikában folytatódott egy jótékonysági koncert keretében.
eszékeszékeszékeszék

Advent negyedik vasárnapjára az Eszéki Főkonzulátus egy évzáró fogadásra invitálta meg a horvátországi magyarság szervezeteinek vezetőit. A megjelenteket a Dráván álló egyik rendezvényhajóra várták este 6 órára, ahol finomabbnál finomabb fogások és italok mellett beszélték meg az év fontosabb pillanatait és a jövőbeli terveket. 

Az est nem fejeződött be a vacsorával, ugyanis szintén erre a vasárnapra a főkonzulátus a Horvát Katolikus Egyházzal karöltve idén is ünnepi hangversenyt szervezett az eszéki Szent Péter és Pál Bazilikában.

A hangversenyt De Blasio Antonio főkonzul, dr. Đuro Hranić eszék-diakovári érsek, Dragan Vulin alispán és Denis Ambruš alpolgármester nyitotta meg.

Az estet megnyitja De Blasio Antonio főkonzul úr

A Pax Sincera karácsonyi koncertet a pécsi Pannon Filharmonikusoktól és a Fesztiválkórustól hallhatták a vendégek, akik Vivaldi és Bach műveit adták elő nagy sikerrel.

A Pannon Filharmonikusok és a Fesztiválkórus az eszéki Szent Péter és Pál Bazilikában I.

Vivaldi Nulla in mundo pax sincera című motettáját hallhatta először a közönség.

A Pannon Filharmonikusok és a Fesztiválkórus az eszéki Szent Péter és Pál Bazilikában II.

Majd Bach 63., végül a 110. kantátája következett.

A Pannon Filharmonikusok és a Fesztiválkórus az eszéki Szent Péter és Pál Bazilikában III.

A jótékonysági hangverseny célja volt, hogy az Eszéki Magyar Oktatási és Művelődési Központban tanuló végzős, magyar nyelvtudással rendelkező, magyar nemzetiségű diák (diákok) továbbtanulását ösztöndíjjal segítsék egy évig. Az ösztöndíjat a diákok pályázat útján nyerhetik el, a pályázati felhívást a későbbiekben a magyar és a horvát médiában jelenítik majd meg.