Jelenlegi hely

Fogjunk össze a vukovári víztoronyért!

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) gyűjtést szervez a vukovári víztorony felújítására. Az adományok folyamatosan gyűlnek, már több várostól is érkezett jelentős összeg. Továbbá a projekthez sportolók, hírességek is csatlakoztak. A helyi politikai, kulturális szervezetek és a vukováriak is buzdítanak mindenkit, hogy aki teheti, járuljon hozzá támogatásával a gyűjtőakcióhoz!!
víztoronyvíztoronyvíztoronyvíztorony

A vukovári víztorony, ahogyan a mellette álló tábla is hirdeti, 1968-ban épült. Akkoriban a közel ötven méteres magasságával, a világ második legnagyobb ilyen épületének számított. Egészen 1991-ig, a honvédő háborúig működött rendeltetésének megfelelően, körülbelül 2200 m³ vizet lehetett tárolni a kupolájában. Emellett pedig a toronybelső emeleti terében a honvédő háborúig étterem is működött. A kiszolgálóegységhez tartozó ablakok páratlan kilátást biztosítottak a környékre.

1991. augusztusában kezdődött el Vukovár ostroma. A harcok okai, előzményei és a hatásai az "1991 - A vukovári honvédő háború eseményei és következményei" című cikkben olvashatók.

A víztornyot a vukovári ostrom során közel 600 találat érte. Nem tudták lerombolni, így vált az ellenállás erejének és a kitartásnak a szimbólumává. A városvezetés éppen emiatt szeretné a mostani formájában megtartani, biztonságossá tenni, és megnyitni a nyilvánosság számára. Felújítása az előzetes tervek szerint 20 millió kúnába kerül, a munkálatok a nyáron kezdődnének, és egy évet vennének igénybe.

Az Új Magyar Képes Újságban olvasható Ivan Penava vukovári polgármester interjúja. Véleménye szerint mindannyiunk közös érdeke, hogy ezt az építményt felújítsák, ezért arra kérnek mindenkit, hogy járuljanak hozzá ehhez, „oly módon tisztelegve a múlt előtt, hogy a jövőbe tekintünk, mert tanúi vagyunk annak, hogy égető szükség van az egységre" - mondta a polgármester úr.

Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke szervezete nevében bejelentette, hogy egy gyűjtőakcióval csatlakoznak a nemes kezdeményezéshez. „Vukovár és Horvátország védelmében magyarok is részt vettek, az esztelen ostromnak magyar áldozatai is vannak. Számunkra is fontos, hogy ez a szimbólum megmaradjon, és hogy mindannyiunkat emlékeztessen, Vukovár a sok keserűség, fájdalom ellenére az életet jelenti. Az élni akarást jelképezi megalakulásával a Vukovári Magyarok Egyesülete is, mely a magyarság és a város közösségi életének a formálásával sokat tett az elmúlt években. Munkájukhoz pedig nagy támogatást kaptak/kapnak a városi vezetéstől is. Így mi is úgy véljük, hogy közös érdekünk a vukovári víztorony felújítása is" - mondta az ügyvezető elnök úr.

A tervek szerint, a felújítás után a látogatók a Duna felőli oldalról mehetnek majd fel egy panorámalift segítségével a kilátórészre, továbbá a turisták a víztározó helyén egy emlékszobát is megtekinthetnek majd.

Az adományokat a következő számlaszámra lehet befizetni:

Kedvezményezett: DZMH (magyar neve: HMDK)

Kedvezményezett számlaszáma (IBAN): HR11 2360000 1101505109

SWIFT-kód: ZABAHR2X

Közlemény: Za Vukovarski vodotoranj (magyarul: a vukovári víztorony felújításáért)

A számla devizabefizetésekre is alkalmas, így külföldről is lehet utalni.

Információ: ITT