Jelenlegi hely

Hármas jubileumi ünnepség a galántai Kodály Zoltán Alapiskolában

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
„Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom, a szüleim nyelvét a gyerekeim hangján megkopni nem hagyom” /Gyulai István/

2015. december 1-én a galántai Művelődési Központban hármas jubileumi ünnepséggel emlékeztek meg a magyar nyelvű oktatás újraindításának 65. évfordulójára, a Kodály Zoltán Alapiskola gyermekkórusának ötven évvel ezelőtti megalapítására, valamint arra, hogy az iskola tizenöt éve viseli a Kodály Zoltán Alapiskola nevet, és adja ki az iskola lapját, a Diákszót.

Visszatekintés az énekkar fél évszázadára

Az énekkar évfordulója azért különleges, mert nemcsak az énekkar alapítását ünnepelték a gálán, hanem a megalapítóját, a jelenleg is aktív karnagyot, Balogh Csabát, aki így emlékszik vissza a kezdetekre az iskola jubileumi kiadványában:

„1965 őszén a kötelező katonai szolgálat letöltése után fiatal, ambiciózus pedagógusként tértem vissza a galántai alapiskolába. Eltökélt szándékom volt, hogy az iskolában énekkart alapítok. A tervet támogatta az iskola vezetősége is, és így jött létre ötven évvel ezelőtt a Galántai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Gyermekkara, amely azóta is töretlenül fejti ki tevékenységét.”

Az általa vezetett 40 tagú énekkar arany- és ezüstkoszorús minősítés valamint sok oklevél mellett több elismerés és kitüntetés viselője. A kórus gazdag repertoárja a reneszánsztól a 20. századi kórusmuzsikáig minden korszakból táplálkozik.

Az ünnepélyen Balogh Csaba, a gyermekkórus és Hasák Edit, zongoratanárnő, akit több mint, húsz éve a kórus zongorakísérője emléklapot vett át. Pályatársak, társ-tanintézmények vezetői köszöntötték a kórust és karnagyát.

Stirber Lajos, a jó barát és pályatárs felidézte a közös nyitrai főiskolás időket, a közös munka gyümölcseit, a tankönyveket, a módszertani füzeteket. Párhuzamot vont Kodály Zoltán - Bicinia Hungarica előszavában leírt gondolatára: „Galántai népiskola, mezítlábas pajtásaim: rátok gondolva írtam ezeket. A ti hangotok cseng ötven év ködén át.” 

Marsall János, a galántai magyar Kodály Zoltán Gimnázium igazgatója kedves anekdotával illusztrálta Balog Csaba életművét. A történet szerint az elsős alapiskolás kislány a tanító nénitől Balogh Csaba tanítóra mutatva kérdezte meg: „Az az ősz hajú, szakállas bácsi a Kodály Zoltán bácsi?” Igen - válaszolta a tanító néni.

Galánta város szlovák polgármestere, Peter Paška magyarul köszöntötte az ünnepelteket. Tanintézmények, civil szervezetek vezetői, többek között a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a helyi Csemadok, a Galántai Kodály Zoltán Daloskör képviselői virággal üdvözölték, ismerték el Balogh tanító bácsi munkásságát.

Az ünnepségen az énekkar számos népdalt, kórusművet énekelt el: Által mennék én a Tiszán ladikon, Kis kece lányom, Viva la Musica, A csitári hegyek alatt, Serkenj fel kegyes nép, A kéklő nyári égbolt, Szívünk mélye új lánggal stb., valamint a volt énekkari tagok újra kórust formálva és az alapiskola három volt tanulója: Szabó Erika, Bognár Hajnalka, Kozma Ferenc szóló énekesként varázsolta el a rendezvény résztvevőit, a közönséget.

A magyar nyelvű oktatás újraindításának 65 éve

„Galántán az alapfokú képzés magyar tanítási nyelven 1950. szeptember 1-jén indult újra 133 tanulóval, Vadovics Tibor igazgató úr vezetésével a volt zsidó iskolában, Szentkirályi gyermekorvos családi házában és rendelőjében, valamint a volt Ipartársulati Házban. A magyar tanítási nyelvű alapiskola 1963. október 30-án (véglegesen 1965-ben) kapott új iskolaépületet a Šverma utcában közösen a szlovák alapiskolával. 1984-ben az iskola önállósult. 1998-ban a galántai járásban elsőként az iskola jogi önállóságot szerzett. 2000-ben az iskola felvette a híres zeneszerző, Kodály Zoltán nevét. Ez több mint természetes, hiszen a Mester 1888 és 1892 közt Galántán járt iskolába.” idézték fel a legfontosabb mérföldköveket az ünnepségen.

1950-2015 között tizenegy igazgató és kettőszázhuszonhárom pedagógus szolgálta, szolgája a magyar nyelv és a magyarság fennmaradását.

Munkájukat, munkásságukat nemcsak a jelenlegi iskolavezetés, hanem a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Városi Művelődési Központ, a Szabadidő Központ, a magyar gimnázium vezetője, és az ünnepségen résztvevő galántai szlovák gimnázium direktora és a szlovák alapiskolák igazgatói is elismerték.

Mgr.Oláh Hajnalka, az alapiskola jelenlegi igazgatója köszönetet mondott a sikerért „Úgy érzem, addig, míg olyan emberek állnak mellettem, mint a jelenlegi kollégáim, munkatársaim, akik sokszor emberfeletti erővel kiálltak ezért az iskoláért, addig nincs miért aggódni.”

A volt kórustagokkal kiegészült énekkar az ünnepség zárásaként Kodály Zoltán – Berzsenyi Dániel – A magyarokhoz (II) művét énekelte el.

„…Ébreszd fel alvó nemzeti lelkedet!

Ordítson orkán, jöjjön ezer veszély:

Nem félek. A kürt harsogását,

A nyihogó paripák szökését

Bátran vigyázom. Nem sokaság, hanem

Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat.

Ez tette Rómát föld urává,

Ez Marathont s Budavárt hiressé.”