Jelenlegi hely

Kárpát-medencei Magyar Iskolák Találkozója Laskón

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
Kárpát-medencei Magyar Iskolatalálkozó elnevezésű programnak - melyet 2000 óta megrendeznek meg - harmadik alkalommal volt házigazdája a laskói általános iskola a múlt héten. A nagyszabású rendezvényre öt régióból, iskolából több, mint 50 vendég érkezett. A program célja, hogy a különböző területekről érkező gyerekek megismerkedjenek egymással, és tanuljanak egymástól.
Látogatás a vukovári kórház múzeumábanLátogatás a vukovári kaszárnyábanLátogatás a vukovári kaszárnyábanEbéd a vukovári magyarok házában

A 2000-ben a piliscsabai Ward Mária Iskola indította útjának a Kárpát-medencei Magyar Iskolák Találkozóját. A programnak a vajdasági Bácskertes, a kárpátaljai Aklihegy, az erdélyi Etéd, és a felvidéki Révkomárom mellett a drávaszögi Laskón, Várdarócon és Kopácson működő Laskói Általános Iskola is tagja. Idén a laskói intézmény igyekezett tartalmas programot összeállítani vendégeinek.

Május 10-én estefelé érkezett meg az 5 iskola küldöttsége, majd egy pihentető alvás után másnap Drávaszög szépségeit mutatták meg nekik a laskóiak. Várdaróc, Pélmonostor, Kiskőszeg települések mellett még Csúzára, és értékeinek felkutatására is jutott idejük. Ott a tanárok és a gyermekek együtt látogattak el, és koszorúzták meg Ács Gedeon síremlékét.

Május 12-én Vukovár felé vették az irányt, ahol Jakumetovic Rozália segítségével betekintést nyerhettek a honvédő háború eseményeibe, következményeibe. Megtekinthették a vukovári kórházmúzeumot, majd a kaszárnyát is, ahol a háború stratégiai oldalával, és az eszközökkel is megismerkedhettek. A Vukovári Magyarok Egyesületének otthonában ebédeltek, majd hazafelé még az eszéki állatkertben is időztek.

A küldöttség a vukovári kaszárnyában

Szombaton a Kopácsi Rét Nemzeti Parkban kirándultak, majd este a várdaróci kultúrotthonban megrendezett gálaműsoron vettek részt, amelynek keretében mindegyik iskola bemutatkozhatott.

Az esemény sikeresen zárult, a soron következő találkozót Erdélyben rendezik meg. Az esemény zárásaként a laskói intézmény igazgatója az etédieknek nyújtotta át a találkozó jelképének számító vándorzászlót.