Jelenlegi hely

Kézművességek Háza - Alapkőletétel a muravidéki Dobronakon

/ Ujvárosi Zita /
ujvarosi.zita képe
"Elevenítsük meg a múltat, őrizzük meg a jelent. "- így szól a Dobronaki György Ház mottója. Az előző évek kézműves tanfolyamai feltárták, hogy van igény ezen mesterségek oktatására. Szeretnék, ha ez a hely is hozzájárulhatna a térség népességmegtartó erejének növeléséhez a természet- és örökségvédelem figyelembevétele mellett.
Alapkőletétel_Alapkőletétel__Muravidéki citerazenekarAlapkőletétel

2017. április 1-én egy jelentős eseménynek lehettek tanúi a Dobronakra látogatók és maguk a dobronakiak. Hosszas előkészítés és alapos előmunkálatok után ezen a napon megtörtént a Kézművességek Háza ünnepélyes alapkő letétele. A kézművességek oktatására létrehozott központot a magyar kormány 50 millió forintos támogatásával hozzák létre; a létesítmény mottója: elevenítsük meg a múltat, őrizzük meg a jelent. Hogy egy ilyen, munkahelyeket is teremteni kívánó intézmény létrejöjjön, ahhoz kellett a helyi magyarok évtizedeken át tartó munkája. Cár Anna a dobronaki közösségi magyar önkormányzati nemzeti közösség tanácsának elnöke és munkatársai kitartásának is köszönhető, hogy ezen a napon az alapkőletétel megtörténhetett. A népi mesterségek felelevenítése a helyiek tapasztalataival és tudásával valódi értékek átadására lesz képes ez a hely. Az előző évek kézműves tanfolyamai feltárták, hogy van igény ezen mesterségek oktatására. Szeretnék, ha ez a hely is hozzájárulhatna a térség népességmegtartó erejének növeléséhez a természet- és örökségvédelem figyelembevétele mellett. Az Európai Szociális Alap pályázataiból már 2009 óta megvalósuló tanfolyamok folytatásához a György Ház területén olyan beruházásokat vihetnek most végbe, amely lehetővé teszi vendég szobák kialakítását, egy kiállító terem megépítését és az épület pajtával történő kibővítését. Ez többek között az ideérkező tanfolyamon résztvevők elszállásolását és a tanfolyamok műhelymunkáinak helyigényét fogja segíteni.

Az ünnepségen a  magyar, a szlovén  valamint a muravidéki magyar politika számos képviselője tiszteletét tette. Magyarországról többek között Potápi Árpád János, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pirityné Szabó Judit a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartásért felelős főosztályvezetője is jelen volt. Potápi Árpád János beszédében köszönetet mondott a helyi magyar közösségek munkájáért, és a szlovén kormány elmúlt években megvalósított nemzetiségi politikájáért, ami biztosítja az itt élők kulturális és oktatási jogait.

A szlovén kormány kulturális államtitkára, Potápi Árpád János és Cár Anna közösen helyezték el ennek a minden remények szerint jövőre már elkészülő létesítmény alapkövét.