Jelenlegi hely

Legmesszebb az anyanyelven lehet jutni! - Egyetemi szintű magyar nyelvű felsőoktatás Léván

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
2015. szeptember 13-án, 15 órakor ünnepélyes istentiszteletre és egyben tanévnyitóra harangoztak be a lévai református templomban. Ezzel hivatalosan is megkezdődött a Czeglédi Péter Református Gimnázium tizenötödik tanéve és a Károli Gáspár Református Egyetem Mentálhigiénés Felnőttképzés első szemesztere.

Az ünnepségen a felnőttképzést Dr. Grezsa Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének egyetemi adjunktusa nyitotta meg. Beszédében elmondta, a képzéssel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a lévai magyarok anyanyelven tudjanak legmagasabb szintű tanulmányokat folytatni! „Tudományos tény, hogy legmesszebb anyanyelven lehet jutni!” - mondta.

 Az egyetemi képzés 2015. szeptember 14-én, 30 fővel indult el.

Az istentiszteletet a Barsi Református Egyházmegye esperese, Kassai Gyula tartotta. Az Igehirdetésben kihangsúlyozta, hogy az induló felsőoktatási képzés azért is olyan fontos a lévai magyarság számra, mert így, már az óvodai, az alap- és középiskolai oktatás mellett egyetemi szintű képzésre is van lehetőség magyar nyelven. Ez egy óriási lehetőség a lévai magyarság számára. Elmondta, hogy a magyarnak való megmaradásuknak ez egy nagyon fontos lépcsőfoka, mivel a magyar oktatási intézmények megléte nélkül ez nem lehetséges. Éppen ezért is kiemelkedő fontosságú a lévai magyarok számára a Károli Gáspár Református Egyetem induló képzése. Az esperes úr beszéde után a Czeglédi Péter Református Gimnázium új igazgatónője, Kiss Beáta tette le az ünnepélyes esküt.

Kiss Beáta igazgatónő beszédében az immáron 15. tanévét megnyitó gimnázium létjogosultságát emelte ki, továbbá hangsúlyozta, hogy az iskola a református egyház kincse, és éppen ezért céljai között szerepel az iskola megerősítése. Az igazgatónő beszéde után került sor az új diákok és tanárok eskütételére.

Kassai Gyula a hírek.sk hírportálnak adott interjújában elmondta,  céljuk, hogy egy magyar nyelvű oktatási központot hozzanak létre, és éppen ezért a jövőben a magyar óvoda és a magyar alapiskola épületei mellé költözik a magyar gimnázium is. A gimnázium régi épületében pedig terveik szerint egy kollégiumot hoznak majd létre a gimnázium jövőbeni diákjai számára.

A templomi tanévnyitó istentiszteletet az iskolában szeretetvendégség követte. A sok finomság elfogyasztása mellett alkalom nyílt az iskola megtekintésére és kötetlen beszélgetésre is.