Jelenlegi hely

A lévai Reviczky házba beköltözött a szeretet fénye

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
2015. szeptember 9-én egy újabb különleges kiállítás nyílt Léván, a Reviczky Társulás szervezésében. A szakrális festészet két kiemelkedő felvidéki képviselője hozta el bemutatni lenyűgöző alkotásait.

A Renczés Andrea fénnyel festett mandaláiból és Gyarmati Mária Marianna-AYA spirituális képeiből nyílt kiállítás, a balassagyarmati Tormay Cecile Irodalmi és Történelmi Társulás zenés, verses összeállításával kezdődött.

Ezután Wirth Jenő, a Reviczky Társulás elnöke köszöntötte a művészeket, vendégeket, majd felkérte Polák Forgács Ildikót a rendezvény laudátorát, mutassa be a két művésznőt az egybegyűlteknek. Polák Forgács Ildikó elmondta, Isten pecsétje, ami a kiállítás címe, amit a képek is sugallnak, nem más, mint Isten szerető fényében élni, alkotni és dolgozni minden ember számára. Gyarmati Mária Marianna,művésznevén AYA. A komáromi származású művész képeivel megjárta már Németországot, Ausztriát, Törökországot, Ciprust. „Ha kételkednél az élet erejében és a megújulás hatalmában, csupán figyelj az óriási kőtömb észrevehetetlenül piciny résén áttörő fűszál csodájára."-idézte fel a laudátor AYA hitvallását. Ezután maga a művésznő mutatta be a kiállított műalkotásait pár mondattal.

Beszélt arról, hogy mint minden spirituális ember, így ő is csendesebben, lassabban él. Ő ezekből a lelassult pillanatokból merít ihletet, ezeket a pillanatokat festi meg. Érzi az emberi szemnek láthatatlan rezgéseket, energiákat, munkájában ezeket használja. Észreveszi a ˜„Pillanatban a Pillanatot".

Ezután Kulcsár Tibor: Gyökerek című verse hangzott el Renczés Dóra gyönyörű előadásában.

Renczés Andrea: Egy dunaszerdahelyi rajzklub tagja. Vezetője Karika Lívia rajztanár, aki 1997-től tanítványa Margit Neumann Thomsen, dán spirituális tanítónak, festőművésznek. Mandalái nem egyszerű dekorációk, hanem meditálás közben a belső isteni fényre, a legbelső hangra hangolódva készülnek. A mandala olyan, mint az élet, felfoghatatlan, megfoghatatlan, szavakkal ki nem fejezhető. A mandala egy ima, felajánlás Isten számára, hogy áldást kapjunk tetteinkre, életünkre. Renczés Andrea mandaláival elhozta a szeretetet, és arra törekszik, hogy szebb, élhetőbb és szeretőbb világban éljünk.

A laudátor bemutatása után Renczés Andrea arról beszélt, hogy mennyire fontosak a gyökerek, a magyarság ápolása. Lehet, azért van annyi szeretetlenség ma a világban, mert hiányzik az áldás, a szeretet legerősebb formája.

„Gyökér nélküli fának nem nő ága"- utalt vissza a már korábban elhangzott vers szavaira a művésznő. Felidézett egy történetet, hogy a fény, a szeretetünk fénye megváltoztathatja a világot. Végezetül David Nicholls szavaival zárta beszédét: „Nem kell teljesen megváltoztatni a világot, csak azt a kicsit, ami körülötted van. Mondjuk változtasd meg az emberek életét a művészettel!"

A két művész kiállítását szeptember 21-ig lehet megtekinteni Léván, a Reviczky Házban. Ezek a mélyen elgondolkodtató  festmények belső csendet teremtenek. Egyúttal lehetőséget nyújtanak a nézőnek arra, hogy imádságban dialógust tudjon átélni a Teremtővel.

A hivatalos megnyitó után felmerült egy meditációval egybekötött mandala rajzolás ötlete, mely 2015 szeptember 21-én, a kiállítás utolsó napján, 17:00 és 19:00 óra között valósul meg a Reviczky Ház nagytermében.