Jelenlegi hely

Léván is elindult a felvidéki értéktár feltérképezése

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
2012. évi XXX. törvényt, a Hungarikum törvényt a magyar országgyűlés hosszú előkészületi munka után 2012 tavaszán fogadta el, és szavazta meg. A törvény szól a Hungarikum Bizottság létrehozásáról is, mely 2012. október 18-án alakult, és kezdte meg a munkáját, melynek célja: a magyar nemzeti értékek, a hungarikumok megőrzése.

2016. április 5-én Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke és munkatársai, dr. Szabó Mátyás, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárfejlesztési Főosztályának vezetője, dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság Értéktár Koordinációs megbízottja,  Németh Szilvia, a Magyar Országgyűlés Alelnöki Titkárságának vezetője és  Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója látogatott el Lévára.

A látogatásuk célja az volt, hogy a Hungarikum törvénynek értelmében elkezdjék az értékfeltáró munkát Felvidéken, a Garam-mentén is.  Lezsák Sándor úgy fogalmazott:

"Minden magyar településen a Kárpát-medencében ott rejlenek a Hungarikumok. Az ő céljuk, ezeket előhívják, erősítsék, megőrizzék"

Ezért szeretnének létrehozni Felvidéken is a lakiteleki népfőiskola mintájára szakkollégiumokat, melyek értékfeltáró munkát végeznének a jövőben. Előkészületben van több felvidéki kollégium: Komáromban és Dunaszerdahelyen is. Az eddigi munkák során összesen 800 értéktár jött létre.   

"Ami helyi szinten érték, az ott tudás. A tudást akarják erősíteni." -fogalmazott Lezsák Sándor.

A Kárpát- medence nemzeti kincseit, a magyar kultúra évezredes értékeit, a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, értéktárakban kell összegyűjteni, ápolni, hogy ezáltal is erősödjön az összetartozás, a nemzeti azonosságtudat megszilárdítása.

A közös munkát illetően további szakmai egyeztetésre kerül sor a jövőben.  A magyarországi delegáció másnap megkoszorúzta a gróf Eszterházy János emléktábláját, ezzel róva le tiszteletüket a felvidéki magyarság példaképe előtt.