Jelenlegi hely

Magyar „langošice” a Vukovári Etno Vásáron

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
Vukováron nyolcadik alkalommal rendezik meg a hagyományos iparművészeti, kézműves termékek valamint ételek és italok vásárát. Idén augusztus 25-29 között kerítenek sort rá a város fő terén. A kulturális intézmények, szervezetek részvétele mellett kiállítási és eladási célból rakodnak ki a helyi és környékbeli termelők, kézműves alkotók.
etno vásáretno vásáretno vásáretno vásár

Megtalálhatóak itt a Vukováron működő, illetve Eszékről, Vinkovciból, Nijemciből, Bošnjaciból és egyéb környékbeli településekről érkező termelők árui. Vehetnek a látogatók likőröket, dzsemeket, különféle mézeket, gyönyörű aranyhímzéssel díszített anyaggal bevont üvegeket és képeket. Továbbá kínálnak különböző korú gyermekeknek fából készült fejlesztő játékokat, hölgyeknek és uraknak pedig 100%-ban természetes alapanyagból készült szappanokat, illóolajokat és krémeket is. Emellett hagyományos horvát termékeket készítő mesterek is árulják portékáikat, valamint egyesek füstölt sonkát, szalonnát, kolbászokat hoztak a vásárra és egy kis kóstolóval kínálják a leendő vevőket.

A Vukovári Magyarok Egyesülete (Udruga Mađara Grada Vukovara) nem első alkalommal vesz részt a rendezvényen. Eddig főként magyaros süteményeket és kézzel készített, horgolt és magyar mintával díszített, hímzett holmikat árultak. Idén ezek mellett még frissen, helyben sütött lángost is kínálnak az érdeklődőknek. A magyar „langošice” nagy népszerűségnek örvendett a rendezvény első napjain.

Az érdeklődők pénteken és szombaton is találkozhatnak az egyesület tagjaival és megkóstolhatják a magyar menüt Vukovár főterén.