Jelenlegi hely

Magyar táncosok a Kozara Fesztiválon

/ Labossa Bence György /
labossa.bence képe
A hétvégén tartották a boszniai Szerb Köztársaság egyik legnagyobb folk fesztiválját a “Kozarat”. Közel négyszáz fellépő között a környei Szivárvány Néptáncegyüttes képviselte Magyarországot, mely a banja lukai Magyar Szó Egyesület meghívására érkezett. Nem először jártak itt a környeiek, hiszen tavaly egy másik fesztiválon már felléptek.

Ezúttal három napon át folyt a tánc…

Az első napon a festői környezetben elterülő Piskavicán lépett fel a táncegyüttes, ahol a „Ha megfogom az ördögöt” címet viselő felcsíki táncok hatalmas sikert arattak. Az eseményen részt vett a Banja Luka-i magyar közösség is, akik Milivojevic Irén elnök vezetésével érkeztek a helyszínre. A néptánc mellett lehetőség nyílt Magyarország és a magyar portékák bemutatására is. A pálinka, a borok, a mézeskalács, a különféle kézzel készített ajándéktárgyak igen kelendőek voltak. 

Második napon az RTRS élő adásban közvetítette az együttes kalocsai környéki táncok c. koreográfiáját, valamint bemutatta a gyönyörű  viseletet is. Ezt követően a táncosok az egyesület tagjaival ellátogattak a Šehitluci kirándulóhelyre, ahol a város panorámájában gyönyörködhettek. A délutáni program - a nagy melegben- a város élményfürdőjében folytatódott. 

A harmadik napon Banja Luka polgármestere, Slobodan Gavranovic fogadta a fesztiválon résztvevő csoportok képviselőit. A város vezetője beszédében megköszönte, hogy jelenlétükkel emelték a rendezvény színvonalát, s hozzájárultak ahhoz, hogy a régió bekapcsolódjon a nemzetközi kulturális vérkeringésbe. László Márta, a Szivárvány Néptáncegyüttes vezetője átadta Beke László környei polgármester ajándékát. A fogadás után a világhírű Trappista kolostor megtekintése következett, majd a spontán szervezett sörgyári látogatás. Milivojevic Irén, a Banja Luka-i Magyar Szó Egyesület elnöke több évtizeden keresztül volt a sörgyár munkatársa, így közreműködésével a táncosok betekintést nyerhettek a sörfőzés rejtelmeibe. A tartalmas programot követően a Nemzeti Színház öltözőjét vehették birtokba a fellépők. Népviseletbe öltözve vonultak végig Banja Luka sétálóutcáján, a Gospodskán, énekelve, táncolva. 

A Szivárvány Néptáncegyüttes kalocsai viseletben

A nap csúcspontja a Szerb Uralkodók Terén felállított színpadon történő fellépés volt. Itt ismét felcsíki táncok kerültek bemutatásra. A magyar standon pedig bőséges gasztronómiai és kézműves kínálat fogadta az érdeklődőket.

A három nap alatt rengeteg ember ismerkedhetett meg Bosznia-Hercegovinában a magyar kultúrával. Ki az egyes helyszíneken, ki a televízió képernyőjén keresztül követte az eseményeket. Bízunk benne, hogy jövőre újra vendégül láthatjuk a környeieket!