Jelenlegi hely

Magyarországi horvát, és horvátországi magyar nemzeti kisebbségi találkozó Vukováron

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
A Győr-Moson-Sopron Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselő testülete, és a Megyei Önkormányzati Hivatal dolgozói látogattak el hozzánk április 1-én. A kapcsolat kialakításán hosszú ideje gondolkodtunk már a magyarországi horvát küldöttség vezetőjével, Koloszár Istvánnal, akihez rokoni szálak is fűznek. Végül sikerült a két közösség összeismertetése, örülünk, hogy a magyar küldöttség sűrű programjába a Vukovári Magyarok Egyesületének felkeresése is belefért. A jövőben szorosabbra fűznénk az alakulóban lévő baráti kapcsolatot, reméljük nem sokára újra találkozunk!
A magyarországi küldöttség a vukovári magyarok házábanKoloszár István, Jakumetović Rozália, és Pilsits Mária - VukovárA magyarországi küldöttség a vukovári magyarok házábanA magyarországi küldöttség a vukovári magyarok házában

A Győr-Moson-Sopron Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselő testülete több éve szoros barátságban, testvérkapcsolati szinten áll a horvátországi Nuštari Önkormányzattal. A nagy árvíz idején a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a megyéhez tartozó burgenlandi, avagy "gradišćei" horvát települések önkormányzatai adományokkal támogatták a horvátországi károsult lakosokat. Az elmúlt évben szintén pénzbeli támogatást adtak a vukovári Víztorony felújítására. Továbbá Cerić, a Nuštar település mellett fekvő falu, több mint 30 éves kapcsolatot ápol a magyarországi Und községgel.

A Nuštari Önkormányzat képviselői a polgármesterükkel együtt 3 évvel ezelőtt voltak látogatóban Magyarországon, akkor vendéglátóik megmutatták nekik Győr-Moson-Sopron megyénk horvát nevezetességeit, falvait, városait. Idén tavasszal a magyarországiak látogattak horvát földre, és sűrű programjukba most Vukovár látványosságai mellett a magyar egyesület felkeresése is belefért.

A magyar küldöttség március 31-én, pénteken a Nuštari Önkormányzat által szervezett fogadáson vett részt. Április 1-én, szombaton Vukovárra utaztak, ahol felkeresték a honvédő háború helyszíneit, az emléktemetőt, és az ovčarai területeket. Majd a délután folyamán a vukovári Magyar Házba látogattak, és megismerkedtek egyesületünk tagjaival, munkásságával.

Igazi kiváltság volt megtapasztalni a két ország nemzeti kisebbségének találkozóját, megfigyelni a baráti kapcsolat kialakulását, és követni a beszélgetés fonalát. Reméljük, hogy a közeljövőben még szorosabbra fűzhetjük a meglévő kötéseket, és talán majd a vukovári magyarság is ellátogathat magyar földre.

A magyarországi horvát küldöttség a vukovári Magyar Házban

Még aznap, szombaton este a kis társaság Vukovárról továbbindult, és Cerićben misén, majd a település kultúrházában egy zárófogadáson vett részt. Ezután vasárnap reggel a magyar küldöttség Eszék felé vette az irányt, ahonnan kis városnézés után hazaindultak. 

A körúton részt vett a magyar oldalról: Koloszár István megyei elnök, Pilsits Mária pénzügyi bizottság elnöke, Klemensits Ingrid, Takács Jánosné, Horváth Attila képviselők, Debreczeniné dr. Pócza Márta a megyei Hivatal Önkormányzati Iroda vezetője, Fenes-Bári Eszter, Horváth Szilvia a hivatali pénzügyi iroda dolgozói, és Czupy Jánosné jegyző, Undról.