Jelenlegi hely

"Megtanulom, megőrzőm" - Különdíjjal jutalmazták a Léván forgatott klipet

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
2016. augusztus 31-én megszülettek az Örökségünk klippályázat eredményei. A megálmodók szándéka az volt, hogy a kezdeményezés határoktól függetlenül eljusson minden magyarhoz a világ minden táján, és ösztönözze őket, hogy felénekeljék Gyulai István, Örökségünk című dalát. A Nemzetpolitikai Államtitkárság által támogatott örökségünk mozgalomba Léván is bekapcsolódtunk. Fáradozásunk nem volt hiábavaló, Léva elnyerte a zsűri különdíját.

A több mint 100 videó végignézése után a zsűri különdíjjal jutalmazta a lévai Örökségünk dalt, melyet szívünk legmélyéről, a lelkünkből énekeltünk.

A dal nemcsak a magyar nyelv megőrzését, a magyarság megtartását szorgalmazza, hanem közösséget kovácsol, erősíti a szórványban élő magyarok kapcsolatát egymással és az anyaországgal, a magyarság összefogását, összetartozását.  A lévai magyarok összefogásának egyik legmutatósabb példája, hogy a dal felvételén mindkét magyar oktatási intézmény: a Juhász Gyula Alapiskola és a Czeglédi Péter Református Gimnázium valamennyi diákja részt vett.

Az összefogásuk célja, hogy - bár Léván fogy a magyarság, de - megőrizzék és tovább adják a legdrágább kincsüket, a magyar örökséget, az anyanyelvet, amelyet a szüleiktől, nagyszüleiktől, dédszüleiktől örököltek.  Így szólt Léván az összefogás dala.