Jelenlegi hely

Mikes Kelemen emléknap Szászrégenben

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
Még Szászrégen magyar lakói közül is kevesen tudják, hogy a neves író, műfordító, Rákóczi titkára gyermekkorában több évet a ma már a városhoz tartozó Abafáján töltött. Halálának évfordulóján a városi könyvtárban elevenítettük fel életútját, történelmi és írói alakját.
Előadás és beszélgetés Mikesről a városi könyvtár olvasótermébenElőadás és beszélgetés Mikesről a városi könyvtár olvasótermébenMikes Kelemen szobrának koszorúzása a templomkertbenMikes Kelemen szobrának koszorúzása a templomkertben

Az abafai Huszár-kastély szolgált Mikes gyermekéveinek színhelyéül, ahonnét Kolozsvárra vezetett az útja. A száműzetésében írott rodostói levelekben jó szívvel és melegen emlékszik vissza a városban töltött éveire, ahol a felhőtlen boldogság, a játék és az óriási park örömei vártak rá. 

Az egykori kastély és dendrológiai park ma romokban hever, szociális otthonként és gyógyintézetként funkcionált évtizedekig, és sajnos kölcsönbe kapott használói cseppet sem óvták. Később magánkézbe visszakerülve sem jutott jobb sors számára, tetőszerkezetét leemelték, építőköveit és tégláit lassan elhordták: ma már szinte semmi nem maradt egykori eredetéből. 

Erre a szomorú tényre és közös múltunk, örökségünk megóvására, megőrzésére is fel kívánta hívni a figyelmet a Mikes Abafáján elnevezésű emléknap, mely Nagy F. Attila történelemtanár vezetésével, a Szászrégeni Rákóczi Szövetség és a Petru Maior Városi Könyvtár szervezésében jött létre április 12-én. 

A történelem iránt fogékony diákok közös kutatómunkával felkészültek Mikes Kelemen életútjából, majd a könyvtár olvasótermében előadva ismertették Rodostóból írott leveleit, tablót készítettek emlékére, beszélgettünk személyisége fontosságáról. Végül a maroknyi csapat a katolikus templomkertben megkoszorúzta halálának 255. évfordulóján az író mellszobrát.