Jelenlegi hely

Nemzetközi Anyanyelvi Világnap - Sándoregyháza

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
Február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánították, ez alkalomból február 22-én Sándoregyházán a kilencedik alkalommal méltatták gazdag ünnepi rendezvénnyel a világnapot.
foto_kiallittasdel_pacsirtai_gyermekkoruspancsovai_petofi_sandor_mme_vegyeskarasandoregyhazi_asszonykorus

A közel kétórás rendezvényt ezúttal is a többetnikumú környezetek közösségeinek fejlesztését ellenőrző, pancsovai székhelyű „In Medias Res“  Euroregionális Központ szervezte a helyi Moša Pijade Általános Iskolával, a bánáti bolgárok Ivanovo – Banat nevű egyesületével, a Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesülettel és az eseménynek helyszínt biztosító Žarko Zrenjanin Művelődési Otthonnal közösen. A rendezvényt jelenlétükkel megtisztelete Pancsova város önkormányzatának, illetve a Bolgár Köztársaság Belgrádi Nagykövetségének küldöttsége is. Az ünnep alkalmat adott arra, hogy az egymás szomszédságában élő szerb, bolgár, paltyén, zsidó, görög, roma, szlovák, román, macedón és magyar nemzeti közösségek újra felfedezzék egymás nyelvét és dialektusát, hagyományait és szokásait. Az ünnepi rendezvény részeként kiállítottak néhányat  Boban Ilić grafikus-iparművész fotóiból. A helyi vonatkozású publikációk közül a sándoregyházi iskola fennállásának 140. éve ( 1875 - 2015 ) alkalmából készített háromnyelvű monográfia és a paltyének ideérkezésének és letelepedésének 145. évfordulóját méltató kiadványa is kiállításra került.

A multikulturális ünnepségen a régió magyar közösségeinek képviselete idén sem maradt el. A színes műsoroban fellépett az al-dunai székely települések diákkórusa, a Dél Pacsirtái gyermekkórus Györfi Sándor vojlovitzi zenetanár vezetésével, a pancsovai Petőfi Sándor MME vegyeskara, melyet  Kiss Samu, hertelendyfalvi zenepedagógus készített fel, valamint  Almási Júlia sándoregyházi tanárnő felkészítésében a falu magyar művelődési egyesületének asszonykórusa és az iskola anyanyelvápoló diákcsoportja.

További képek a galériában láthatók!