Jelenlegi hely

Népzenei vetélkedő Laskón Kőgyesi Melitta jegyében

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is.” (Kodály Zoltán) A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) és a laskói általános iskola május 6-án, tizennegyedik alkalommal rendezte meg a 2011 óta Kőgyesi Melitta nevét viselő népdaléneklési, népzenei vetélkedőt. Idén negyven baranyai és szlavóniai magyar diák jelentkezett a megmérettetésre.
laskólaskólaskólaskó

Kőgyesi Melitta

2011-ben tartották a verseny névadó ünnepségét. Ekkor volt tanára, Lábadiné Kedves Klára méltatta Melittát, ismertette életútját, életművét.

Melitta a laskói iskolába járt, már fiatalon szépen énekelt, és számos versenyen képviselte a falut. Később építészmérnöki diplomát szerzett, de továbbra is aktív tagja maradt a településnek, és a Petőfi Sándor Kultúregyesület kórusának. 2000-ben, 35 évesen hunyt el.

Kitartását, a zene és az éneklés iránti ragaszkodását, szeretetét nem feledve a vetélkedő szervezői - az ismerősei, barátai, volt tanárai legnagyobb örömére - 2011-ben róla nevezték el a versenyt.

A népzenei vetélkedő

Miután megérkeztek a versenyzők és hozzátartozóik, a laskói iskola igazgatója, Kovacsevity Anna, majd a pedagógusfórum elnöke, Csapó Nándor köszöntötte és biztatta a gyermekeket. Utánuk az iskola énektanára Kettős Zsuzsanna mutatta be a zsűri tagjai.

A zsűri asztalánál ült Brunyai Hihlik Katalin, aki az eszéki Nemzeti Színház operatársulatának a primadonnája, mellette foglalt helyet Keresztes Árpád, az iskola egykori igazgatója, és volt ének-zene szakos tanára, valamint Szabó Zoltán, az eszéki Nemzeti Színház énekkarának nyugalmazott tagja. Jómagam pedig abban a megtiszteltetésben részesülhettem, hogy e kiemelkedő művészek mellé én is odaülhettem.

A zsűri tagjai

A bemutatkozások és köszöntők után végül színre léphettek a diákok. A versenyzők Baranya és Szerém megye falvaiból: Kopácsról, Várdarócról, Laskóról, Sepséről, Hercegszőlősről, Vörösmartról, Erdődről, Kórógyról, Szentlászlóról, továbbá Eszék és Bellye városából érkeztek, és ezen települések magyar iskoláit, tagozatait képviselték. A versenyre sok általános iskolás, alsós gyermek benevezett, kiemelkedő volt az elsősök és másodikosok száma. A felsős általános iskolások mellett pedig még egy gimnazista leányzó is megmérettette magát.

A vetélkedőn így több kategóriában csillogtathatta meg énektudását a negyven diák. Rutinosak és kezdők, bátrak és félénkek sorra léptek a közönség és a zsűri elé.  Ez utóbbinak igazán nehéz dolga volt az egyes kategóriák esetében, azonban végül megszületett a döntés.

1-2. osztályosok:
1. Keresztes Dominik (Sepsei Tagozati Iskola)
2. Barač Tena (HMOMK, Eszék)
3. Andócsi Tar Bendegúz (HMOMK, Eszék) és Kaján Filip (Dályai Általános Iskola)

3-4. osztályosok:
1. Dankos Dorina (HMOMK, Eszék)
2. Kovács Noémi (Kopácsi Tagozati Iskola)
3. Zsadányi Máté (Kopácsi Tagozati Iskola)

5-8. osztályosok:
1. Potalec Nika (Laskói Általános Iskola) és Kovačević Hanna (HMOMK, Eszék)
2. Cerin Szilvia (Kórógyi Általános Iskola) és Jurić Blanka (HMOMK, Eszék)
3. Szécsényi Adrienn (Vörösmarti Általános Iskola)

Különdíjban részesült:
Varga Vivien, a HMOMK elsős középiskolása

A résztvevők, a díjazottak, a felkészítő tanárok és a zsűri tagjai

A galéria megtekinthető ITT