Jelenlegi hely

Novemberi játszóház Beregrákoson

/ Simoncsics Nóra /
simoncsics.s.nora képe
Az októberi játszóház és a szüreti mulatság után harmadszor is összegyűltek a magyar gyerekek a beregrákosi parókián, hogy együtt töltsenek egy mozgalmas szombat délelőttöt. A kézműves foglalkozások mellett közös áhítaton, néphagyományokról szóló előadáson, és táncházon is részt vehettek a fiatalok a november 21-i eseményen.
"Te még ehhez kicsi vagy!"GyöngyfűzésKészülnek az őszi fákTáncház

A rendezvényt közös énekléssel kezdtük. Gőczi Enikő hitoktató vezetésével több, a gyerekek által ismert és kedvelt gyermekdal is felcsendült: „halld, halld, Jézus szeret engem, minden gyermeket szeret…”, „fenn a Mennyben az Úr minden győztesnek ád…”, és az egyik nagy kedvenc, a tapssal kísért „ajtódon valaki kopog…”.

Az áhítaton felmerült a kérdés: vajon mondták-e már a jelenlévőknek, hogy „te még ehhez kicsi vagy!”. Sorolták is a gyerekek: autószerelés, facebook, mobiltelefon, alkohol, cigaretta, karikás filmek, gyufa… Ezzel az interaktív felvezetéssel mesélte el Gőczi Mónika hitoktató, hogyan hívta magához és áldotta meg Jézus a gyermekeket: „Engedjétek hozzám jőni a gyermekeket és ne tiltsátok el őket; mert ilyeneké az Istennek országa”. (Márk 10,14) A kisebbek végig is mehettek a Jézus felé vezető lábnyomok mentén, mialatt játékosan megtanulták ezt az igét.

A népi kalendáriumi előadáson a gyerekek megismerkedhettek a Márton-napi libaevés hátterével, a Luca-napi szokásokkal és a szerelemjóslásokkal (Katalin, Luca), valamint a disznótorról, és Adventről is szó esett – Szent Miklóst és a karácsonyt december 5-re tartogatjuk, nehogy majd új ismeretek nélkül menjenek haza a 2015-re tervezett utolsó játszóházból a fiatalok. A libás, hurkás és adventi népdalok megtanulása mellett a Luca-napi kotyolást is kipróbáltuk! „Luca, Luca, kitty-kotty, tojjanak a tikjok!”

A „fárasztó” elméleti órák után jól esett a gyerekeknek a szendvics, a sütemény és a tea; így gyűjtöttek erőt a három korcsoportra bontott játszóházhoz. A legkisebbekkel az ujjlenyomatukat használva készítettünk képet lombhullató őszi fáról. A 3-4-5. osztályosok sógyurmából gyártottak karácsonyi mécsestartót szalaggal és tökmaggal díszítve. A legidősebbek színes gyöngykarkötőt fűztek.

A délutánba nyúló délelőttöt rövid táncházzal és seprűs játékkal zártuk, és a hitoktatókkal, önkéntesekkel mind egyetértünk abban, hogy ismét érdemes volt együtt eltölteni ezt az időt, és talán nem véletlen, hogy 58 gyermek csatlakozott a játszóházhoz.

A játszóházról készült fotók a Galériában megtekinthetőek.