Jelenlegi hely

Petőfi ösztöndíjasok együttműködése Kárpátalján

/ Aranyos Dominika Fanni /
aranyos.dominika képe
Íjászat, honfoglalás kori ruházat felpróbálása, korabeli tárgyak megismerése – így töltöttük a délutánt Aknaszlatinán, november 8-án. A rendezvény a Bolyai János középiskola udvarán zajlott délután 14:00 órától egészen sötétedésig.
A résztvevők töredéke honfoglalás kori viseletbenHogyan kell helyesen íjászkodni?A Petőfi Sándor ösztöndíjasok - Gara, Dominika és MárkóElőadás az iskola közösségi termében

Nagy örömömre szolgált, hogy közel 50-en jöttek el, gyerekek, szülők és tanárok egyaránt; ahogy az is, hogy három Petőfi Sándor ösztöndíjas kooprodukciójából született meg ez a kétnapos rendezvény.

A programot hosszabb előkészítő folyamat előzte meg: egyeztetni kellett, ki mit vállal, milyen eszközökre van szükségünk, melyik nap lesz ehhez a legmegfelelőbb, valamint az őszi szünet miatt hogyan értesítsük a lehető leggyorsabban a gyerekeket. Ehhez a tanári kart segítségét kértem, körüzenetet küldtem, valamint személyesen és telefonon is megkerestem a helyieket.

Szerencsére minden zökkenőmentesen zajlott, s vasárnap megtartottuk a sorozat első részét. A gyerekeket honfoglalás kori viseletben vártuk az előre berendezett iskolaudvaron. Elsőként Petrilla Attila, Petrilla Gara Attila ösztöndíjas édesapja bemutatta a női és férfi ruházatot, majd Attila vette át a szót: röviden bemutatta az íjászkodáshoz szükséges eszközöket, illetve hasznos gyakorlati tanácsokat is adott. A társaságot három csoportra osztottuk, akik egymást váltották az állomásokon. Ezek a következők voltak:

Petrilla Attila bemutatta a honfoglalás kori tárgyak hiteles másolatait, melyek a karosi 2. számú temető 52. sírmellékleteiből származnak. A bemutatott tárgyak közül ezekkel ismerkedhettek meg a résztvevők: készenléti íjtegez, nyílvessző tartó puzdra, melyben nyílvessző rekonstrukciók voltak, veretes öv, lemezes-, illetve nemeztarsoly, honfoglalás kori, vagy más néven magyar íj, tradicionális sámándob, valamint szürkemarha szarvból készült szarukürtök.

Az előre berendezett íjászpályán Petrilla Gara Attila bemutatta, hogyan kell helyesen íjászkodni, majd mindenki átültethette a gyakorlatba elméleti ismereteit.

Jómagam korabeli viseletbe öltöztettem a gyerekeket, majd egy nemezből készült háttér előtt lefotóztam őket.

Szárencsev Márkó, rahói ösztöndíjas az eseményt képekkel dokumentálta, valamint az íjászkodásban is segédkezett.

Az interaktív foglalkozás után másnap elméleti anyaggal is bővült a gyerekek ismerete, ugyanis az iskola közösségi termében két korcsoportra bontva hallgathatták meg a gyerekek a magyarság összefoglaló történetét a honfoglalástól kezdve egészen az államalapításig. 

Nagyon örülök, hogy együtt tudtunk dolgozni, izgalmas volt a tervezés és a lebonyolítás minden pontja. Külön örülök, hogy ilyen nagy tömeget tudtunk megmozgatni, és hogy a visszajelzések alapján mindenki jól érezte magát!

Remélem, nem ez volt az utolsó közös munkánk!

Petrilla Gara Attila beszámolóját ezen az oldalon olvashatják el.