Jelenlegi hely

Régmúlt idők varázsa

Kiállításmegnyitó Léván

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
"Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi a vászonra." A régmúlt idők varázsát megidéző kiállítás nyílt április 29-én a lévai Reviczky Házban. A kiállító Fekti Vera, székesfehérvári festőművésznő.
----

Fekti Vera

Fekti Vera művésznő

Fekti Vera az 1990-es évek kezdete óta számos egyéni kiállításon mutatja be gyönyörű alkotásait, többek közt Budapesten, Gárdonyban, Tatabányán, Szigligeten, Balatonalmádiban, Veszprémben, Paloznakon, Siófokon és Székesfehérváron évente több alkalommal. Emellett több csoportos kiállításon is kiállította már festményeit. A balatoni tárlatnak és a székesfehérvári Fehérvár Szalonnak az utóbbi években állandó visszatérő kiállítója.

Olajképei egyedi, szűrt fénnyel megjelenített lenyomatok. Vonzza a korábbi generáció által megélt kor és hangulat, éppen ezért ezek a lenyomatok azt a kort mutatják be, amikor a pesti kávéházi együttlétek után a költők, írók nyárra leköltöztek a Balatonhoz, és itt töltötték alkotó napjaikat.

A lévai kiállítás témája Székesfehérvár és a Balaton címet viselte. A kiállított olajfestmények a Balaton és Székesfehérvár városi, polgári múltjáról vallanak. Elfeledett hangulatokat, eseményeket, embereket, épületeket, utcákat és újságok, levelezőlapok szövegtöredékeit vetítve egymásba. A régi Balatont idéző képek segítségével az 1900-as évek hangulatát érzékelhetjük. Olyan, mintha mi magunk is a Balaton partján lennénk, ott sétálnánk a parton, a fürdőben. Elénk tárul, hogy milyen is volt egy igazi Fürdőház. Ha a székesfehérvári olajfestményeket nézzük, mintha ott lennénk a város utcáin, sétálnánk a járókelők között.
Ahogy a tárlaton a múltat ábrázoló olajképektől indulva fokozatosan haladunk a jelent ábrázoló képek felé, változik a technika is. Az aquarelle technikával készült alkotások érzékenyek és tünékenyek: leheletszerű, gyönyörű faktúrájú, a nedves papírra lazúrosan felvitt lírai vallomások, érzékeny tájélmények, tájimpressziók. Az alkotások a Balaton varázsáról, a folytonos ihletőről vallanak, az öreghegyi házból, vagy annak meghitt nyugalmú udvaráról nézve. Napfényben úszó pára, ködös aquarelles hatás, a halvány kéktől és zöldtől a sárgáig, szürkékig és liláig közvetíti a szín-levegő-napfény-atmoszféra megoldásait: könnyeden áttetsző színfelületek, delejes fények, sejtelmes árnyak, sziporkázó csillogások váltják és táncolják körbe egymást.

Bohák Emese

Bohák Emese

A rendezvényt Bohák Emese népdalcsokra nyitotta meg, majd Péter József, a Reviczky Társulás kiállítások szakfelelőse üdvözölte a kiállításra ellátogató vendégeket. A megnyitó ünnepség Vajda János Balaton című vers szavalatával folytatódott, melyet Sál Attila, a Czeglédi Péter Református Gimnázium diákja adott elő. Ezt követően a művésznőt Kertész Csilla, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa mutatta be: „Fekti Vera érzékeny művész, aki festményeivel a múlt századba repíti vissza azt, aki képeit nézi. A művész eleinte ikonokat másolt. Egészen fiatalon, 29 évesen vesztette el szüleit, ekkor fordult, a szülei és nagyszülei világa felé, kezdte el feldolgozni a kort, amelyben ők éltek. Innen jutott el munkáinak egyik megihlető témájához: az idő nyomait magukon viselő régi családfotók, képeslapok, újságok inspirálják.” Ezután a művésznő személyes élményeinek a megosztásával, az egyes képek történetét elmesélve mutatta be alkotásait a közönségnek. Megosztotta a jelenlévőkkel, hogy édesapja a fronton az édesanyja fényképét mindig a mellényzsebében hordta, amíg szolgált. Ez a fénykép inspirálta, hogy megfesse édesanyját, a Honvéd menyasszonya című képét. A honvéd – édesapját ábrázoló festmény ezután született meg.
A művésznő zárszavaiban megköszönte a Léván töltött idő alatt a segítséget, szeretetet, amit kapott, és ígéretet tett, hogy a jövőben visszatér Lévára, egy újabb kiállítással, melyen a régi Lévát akarja bemutatni.

Az ünnepség végén Wirth Jenő a Társulás elnöke megköszönte Fekti Verának és férjének, Békefi Győzőnek, hogy elhozták a kiállítást Lévára. A köszöntést követően a művésznő férje kért szót, aki meghatódottan elmesélte, hogy mennyire otthon érezték magukat Léván: „úgy érzem, mintha haza jöttünk volna Lévára. Nagyon jó érzés volt magyarként magyarok között lenni.” A megnyitót Bohák Emese népdalai zárták.

"Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi a vászonra."

2017. április 29-én betekintést nyerhettünk megfestett képei által Fekti Vera lelkébe. És amit ott látunk, az egy magával ragadó, varázslatos világ, ahol kicsit megáll az idő, több a szeretet a másokra figyelés. Ahol van idő kicsit megpihenni, régi emlékekkel, élményekkel feltöltődni. A kiállítást május 24-ig tekinthetik meg a lévai Reviczky Házban. Sok szeretettel várjuk az érdeklődőket!