Jelenlegi hely

A rossz idő sem állhatott a jó hangulat útjába Kiskőszegen

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
Idén október 10-én Kiskőszegen 15. alkalommal tartották meg a Szüreti Fesztivált a kiskőszegi választmánynak és a HMDK helyi alapszervezetének köszönhetően. Az eső miatt ugyan elmaradt a szokásos felvonulás, azonban a település kultúrházában, a régi moziban megtartott műsor és színes forgatag kárpótolta a vendégeket és a látogatókat.

A hagyománnyá vált Kiskőszegi Szüreti Fesztivál egyik legszínesebb részeként említhető a népviseletbe öltözött fiatalok, táncosok és zenészek felvonulása, mely minden évben a település szélén lévő körforgalomtól indul, és egészen a központig, a kultúrházig tart. Ott zárásképpen a népviseletbe öltözöttek körtáncot járnak. Sajnos azonban az esős idő miatt idén elmaradt ez a csodás látványosság.

Az időjárás ellenére a központnál kisiparosok kínálták portékájukat sátraikban, lehetett vásárolni ékszereket, cipőket, finomabbnál finomabb süteményeket vagy lángost. A kultúrműsorra a régi mozi nagy termében kerítettek sort, díszvendégek között köszönthettük Stipan Šašlint, a Darázsi járás elöljáróját, Antonio De Blasio eszéki magyar főkonzult, valamint Jankovics Róbertet, a HMDK ügyvezető elnökét. A köszöntőbeszédek után az idei szüreti fesztivál bírója és bírónője nyitotta meg a rendezvényt.

A meghívott díszvendégek (Fotót készítette: Tatai Igor)

Az est nyitó fellépője a házigazda, a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények táncegyüttes volt. Őket a kopácsi Arany János KE Kuruttyoló Békák gyermektánccsoportja, a Kiskőszeg MKE táncosai, a Vukovári Magyarok Egyesületének Őszirózsa Asszonykórusa, Bošnjaci település Branimir KE táncegyüttese, a Kórógy Magyar Hagyományőrző Egyesület csoportja, a hercegmároki Sloga KE, a zágrábi Ady Endre Kultúrkör énekkara, a pélmonostori Nikola Tesla táncegyüttes, a petrijevci Neven KE, valamint az Alfalusi Tánccsoport követte a színpadon.

A kultúrest fellépői (Fotót készítette: Tatai Igor)

A fesztivál napjaira Kiskőszeg testvértelepüléseiről, Fülöpházáról és Bátáról is érkeztek küldöttségek, valamint idén bezdáni, dávodi és nagybaracskai csoportokat, vendégeket is fogadtak a szervezők.