Jelenlegi hely

Száll a rege…

Szombathy Viktor történelmi vetélkedő Rimaszombatban

/ Rákos Ágota /
rakos.agota képe
Rimaszombatban került megrendezésre a Lilium Polgári Társulás és a rimaszombati 4. sz. Hatvani István Cserkészcsapat szervezésében a Szombathy Viktor emléke előtt tisztelegni kívánó „Száll a rege várról várra” elnevezésű történelmi vetélkedő, melyre 2017. október 6-án és 8-án került sor.
A csapatFeladatmegoldás közbenVarga Gábor a 4.sz. Hatvani István Cserkészcsapat parancsnoka koszorúzta meg Szombathy Viktor emléktáblájátCsúsz Balázs a Lilium Polgári Társulás elnöke eredményhirdetés közben

Szombathy Viktor Rimaszombat szülötte, író, műfordító rimaszombati cserkész, csapatparancsnok. Íróként elbeszélések, versek, regények alkotója. Születésének 115. és halálának 30. évfordulója alkalmából került megrendezésre az a történelmi vetélkedő, mely tematikájának alapötletét a Szombathy Viktor által írt „Száll a rege várról várra” című szlovákiai vármondákról írott könyve jelentette. A vetélkedő célja nem csupán Szombathy Viktor életének és munkásságának megismerése volt. Nagy hangsúlyt fektettek a szervezők arra, hogy a fiatalok minél több tudásra tehessenek szert, mindezt úgy, hogy közben a vidéket, Rimaszombat városát és egymást is jobban megismerhessék.

A vetélkedő megnyitójára pénteken a Tompa Mihály Református Gimnázium dísztermében került sor, ahol a Lilium Polgári Társulás elnöke, Csúsz Balázs köszöntötte a résztvevőket, majd Varga Gábor a 4. sz. Hatvani István cserkészcsapat parancsnoka előadásában ismerkedhettek meg a diákok Szombathy Viktor életével, munkásságával.

Másnap négy csoport - a rimaszombati 4. sz. Hatvani István Cserkészcsapat, illetve három gimnázium, köztük kettő helyi: Tompa Mihály Református Gimnázium és a szintén helyi Ivan Krasko Gimnázium, valamint a negyedik résztvevő a Gömör kapujából érkező putnoki Gomba Levente Gimnázium - indult útjára Rimaszombatból, hogy csapatokba rendeződve egy játékos-kalandos kirándulás során megismerkedhessen olyan történelmileg kiemelkedő várakkal, mint Sajógömör, Ajnácskő vagy éppen Fülek. A kirándulás célja a tájak felfedezése mellett minél több információ gyűjtése volt az adott helyekről annak érdekében, hogy a történelmi vetélkedőn már megalapozott tudással vehessenek részt.

Az első állomás Sajógömör volt, ahol B. Kovács István gömörológus tartott érdekes előadást a várról, a település történetéről. Megtudhattuk többek között azt is, hogy vitte el kapálni a lusta dölyfös urakat Mátyás király. A település bejárását követően útnak indultunk a következő várhoz, Ajnácskőhöz. A festői szépségű tájon uralkodó várrom megmászása ugyan cseppet kimerítette a társaságot, de az egykori várból való kilátás kárpótolta a fáradt vándorokat. Pihenésképpen Gaál Lajos barlangász, cserkész ismertetett meg a vár és a környék történetével. Utunk utolsó állomása Fülek vára volt, ahol igazi középkori hangulatban tekinthettük meg a naplementét. Az idegenvezető részletes várismertetője után kezdetét vette a vasárnapi történelmi vetélkedőhöz kapcsolódó kincskeresés első része, aminek keretében a csapatoknak a várban található helyeket kellett megtalálniuk talányos feladványokon keresztül, mely feladat lezárását is jelentette a kirándulásnak. Rimaszombatba visszatérve a fiataloknak Vörös Attila, Szombathy Viktor fogadott unokája beszélt Szombathy Viktorról és a cserkészetről.

Vasárnap került sor a történelmi vetélkedőre, ahol először elméleti feladatokat oldottak meg a diákok kooperatív tanulástechnikai módszerekkel, majd az elméleti tudás megszerzése után, várostörténeti sétára indultak az ifjak, hogy egymásnak mutassák be Rimaszombat egy-egy nevezetességét. A séta végső állomása Szombathy Viktor emlékházához vezetett, ahol a tisztelet kifejezéseképpen került megkoszorúzásra emléktáblája - a nemes feladat Varga Gábor a 4.sz. Hatvani István Cserkészcsapat parancsnokának jutott.

A koszorúzást követően a vetélkedő legkalandosabb része következett, a kincskeresés. A csapatok versikéken, talányos feladványokon keresztül jutottak el a kincsek lelőhelyéhez, melyek Rimaszombat történelmének, jelenének egy-egy fontosabb helyén kerültek elrejtésre.

A vetélkedő lezárására a Tompa Mihály Református Gimnázium dísztermében került sor, ahol nem voltak végül vesztesek csak nyertesek. Rengeteg szép ajándékkal, élménnyel, tudással térhettek haza a résztvevők, hogy ki-ki hírét vihesse az általa megszerzett új tudásoknak: a Három Rózsáról, Rimaszombat városáról, Hatvani Istvánról, Szombathy Viktorról, Ajnácskőről, Fülekről, Sajógömörről…Gömörországról.