Jelenlegi hely

Szentiványi legények kicsődültek a térre!

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
Szentiványi legények mind ügyesek és szépek… És persze a régeniek is, akik néhány percnyi flashmob alatt életre keltették a tánchagyományt és felpezsdítették egy városnegyed életét.
Vajdaszentiványi flashmob SzászrégenbenVajdaszentiványi flashmob SzászrégenbenHorváth Elek bácsi szentiványi prímás muzsikál a Táncház NapjánVajdaszentiványit táncolunk Szászrégenben a Táncház Napján

Szinte a semmiből jöttek, az utcákban gyülekeztek, és egyszerre elkezdte járni mintegy 50 pár a vajdaszentiványi lépéseket Szászrégen román főterén, az ortodox és görög katolikus templom tövében. A járókelőknek akaratuk ellenére is meg kellett állniuk a telített téren, az autósok pedig nem tudták nem észrevenni a hatalmas csődületet.

Flashmobot és késő estébe nyúló táncházat tartottunk az V. Táncház Napja rendezvényeihez kapcsolódva, illetve a januártól elkezdett táncházsorozat lezárásaként. Már a péntek délután négy órai villámtalálkozóra bejöttek a falvakból a gyermekek, akik este a helyi líceum dísztermében mutattak be egy-egy koreográfiát. Simon Szabolcs helyi táncoktató hat csoportja táncolt a közönségnek, Görgényüvegcsűrről, Kisfülpösről, Vajdaszentiványból érkeztek a táncházba, és persze a régeni gyerekek sem maradhattak ki. Aztán éfjélbe nyúlóan ki-ki szabadon megtáncoltathatta a Horváth Elek bácsi által húzott muzsikára a párját, vagy akár a másikét is.

Öröm volt látni, ahogy ezek a többnyire 8-18 éves fiatalok felélesztik a hagyományt, beleélik magukat és átélik a néptáncolás mámorát, amilyen ösztönösen és szinte öntudatlanul is átadják magukat a zenének, és ezzel együtt betartják az olykor azért valljuk be, elég szigorú és nehezen kivitelezhető tradicionális tánclépéseket, táncrendet. Szerencsések ezek a kisklipben is szereplő gyerekek, és velük együtt a szászrégeni magyar közösség is, mert sikerült valamit átadni, élővé tenni számukra a helyi hagyományokból, mindannyiunk közös múltjából, és értékeiből.

Valahányszor felcsendülnek majd a vajdaszentiványi, palatkai, mezőségi ritmusok, ők már tudni fogják, hogy hogyan kezdjenek hozzá a lépésekhez, hol fogják meg és vezessék a fiúk a lányokat, milyen kacérkodások vannak egy-egy forgatás vagy csujogatás közben – tudják, mert a vérükben van, és zsigerileg beléjük ivódott az oly sokszor hallott népzene, és az ezzel együtt való mozgás által.

A cikkhez videó is tartozik, mely ide kattintva megtekinthető.