Jelenlegi hely

Táncház a Napraforgó tánccsoporttal a Collegium Hungaricumban

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
2015. október 2 - án pénteken gyermek és felnőtt táncházban mulathattak kicsik és nagyok a Collegium Hungaricumban. A rendezvény a Napraforgók tánccsoport közreműködésével valósult meg. A táncház szervezést a Napraforgók ifjú csapata vette át Kalmár Eszter vezetésével.

Pénteken délután öt órára népes társaság gyűlt össze a Collegium Hungaricumban. Gyermekek és felnőttek várták izgatottan hogy megszólaljon a zene, és végre táncra perdülhessenek. Német Dénes és zenekara nem is váratta sokáig a lelkes jelenlévőket, így néhány perccel öt óra után kezdetét vette a gyermek táncház. A zenekar húzta a talpalávalót, Muszka György és Ilonka pedig mosolyogva, és türelmesen tanította a lépéseket a fáradhatatlan gyermekeknek. Amíg a teremben folyt a táncház a folyóson Mizsei Richárd napraforgós büféje tette családiassá a hangulatot. A kisebbek rétest, a nagyobbak pálinkát is fogyaszthattak.  Jó volt látni a résztvevők felszabadult nevetését és lelkes tanulni vágyását. Ismerjük meg azokat, akiknek ez az öröm köszönhető!

A Napraforgók tánccsoport 1999-ben alakult, néhány lelkes, táncolni vágyó bécsi magyar lány kezdeményezésére. Kezdetben a Kárpát-medencében fennmaradt leánykarikázók és az ezekhez kapcsolódó dalok alkották a repertoárjuk magvát. Erre utal a Napraforgók név is, hiszen ebben a táncfajtában a lányok forgási iránya a napraforgóhoz hasonlóan a Nap égi útját követi. Később legények is csatlakoztak a csoporthoz, így ma már a Kárpát-medence páros, és férfitáncainak ápolását is feladatuknak tekintik a tagok, akik Magyarországról, Felvidékről, a Vajdaságból, Erdélyből és Ausztriából származnak. A néptánc hagyomány- és a népzene szeretete mellett a közös cél is összeköti ezeket az embereket, akik szeretnék a Kárpát-medence különböző táncait és énekeit autentikus formában elsajátítani, hogy azután improvizatív módon alkalmazhassák és bemutathassák ezeket minden érdeklődőnek.

Ahogyan tették ezt ezen a pénteki napon is. Este fél nyolctól a felnőttek kerültek sorra. Nagyon jó volt a hangulat, senki sem árult petrezselymet, a jelenlévők derűsen és önfeledten tanulták a lépéseket. Sem Német Dénes és a zenekara, sem György és Ilonka nem fáradtak el, amit a zene és tánc szeretete mellett a rendszeres „edzésnek” tulajdonítottam. Mivel fél tíz körül már éreztem, hogy fogy az energiám, elhatároztam, hogy ezentúl többet fogok gyakorolni, és ha csak tehetem, elmegyek táncházba. Erre  - többek között - november 7-én, szombaton is lehetőségem lesz, amikor a Bécsben már jól ismert Dűvő muzsikáján kívül a Szászcsávásról érkező ,,falusi zenészek’’ dallamaira rophatják az ifjú Napraforgók szervezésében mindazok, akik szeretik a népzenét és táncot.