Jelenlegi hely

Templombúcsú és Révai Miklós-szoboravatás Nagyszentmiklóson – kettős ünnepség

/ Horváth Ida /
horvath.ida képe
Történelmét tekintve Nagyszentmiklós Temes megye egyik legkiemelkedőbb települése. A városhoz olyan neves személyiségek neve kapcsolódik, mint a Nákó grófok, akiknek kastélya ma is a település egyik nevezetessége és jelképe. Itt született többek között Bartók Béla, világhírű zeneszerző, valamint Révai Miklós, tanár, lapszerkesztő, korának legkiemelkedőbb nyelvtudósa. Az ő szellemi és kulturális örökségük megőrzése és továbbadása a ma élő nemzedékek feladata.
Révai Miklós szoborSzekernyés János beszédeRévai Miklós szobor koszorúzásaNákó gróf szobra

Erre példaként szolgált az október 15-én tartott rendezvénysorozat is, amelynek keretében Révai Miklósra emlékeztek, mellszobrát felavatták, ezután a római katolikus templomban búcsús szentmisét mutattak be.

Az eseményen jelen volt Molnár Zsolt parlamenti képviselő, Halász Ferenc, a Temes Megyei RMDSZ elnöke, Jelenits István piarista szerzetes, tanár, író, P. Ruppert József piarista atya, a kegyes tanító­rend romániai megbízottja, Kaba Gábor, a Romániai Máltai Segélyszolgálat temesvári filiájának elnöke, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium nevelőkből és tanulókból álló népes küldöttsége, anyaországi és belföldi meghívottak.

Révai Miklós munkásságát meghívottként Szekernyés János temesvári helytörténész, a Romániai Képzőművészek Szövetsége temesvári fiókjának elnöke ismertette.

A méltatást követően msgr. Dirschl Johann általános helynök megáldotta Révai Miklós mellszobrát, amelynek talapzatánál elhelyezték a tisztelet koszorúit.

Az avatási ünnepséget követően a jelenlevők a római katolikus templomban búcsús szentmisén vettek részt.

A nagyszentmiklósi római katolikus templomot 1824-ben Avilai Szent Teréz tiszteletére konszekrálták. Ft. Andó Attila, helyi plébános meghívására a szentmisét msgr. Dirschl Johann, általános helynök mutatta be, msgr. Kondé Lajos, nagyprépost, szeged-belvárosi plébános, p. Jelenits Istvánp. Ruppert József, a temesvári Székeskáptalan több tagja, valamint a helyi, illetve az anyaországból érkezett egyházmegyés papság népes csoportjának jelenlétében.

A szentmisét követően a templom előtti téren színes népviseletbe öltözött gyermekek és fiatalok, köztük a helyi Kék Ibolya és Piros Rózsa magyar néptánccsoport előadásának tapsoltak a jelenlévők.

A Révai Miklós emlékének szentelt rendezvénysorozat pénteken délután a Nákó-kastélyban előadással folytatódott.