Jelenlegi hely

Új néptánccsoportokat támogattak Kárpátalján

/ Simoncsics Nóra /
simoncsics.s.nora képe
A Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány (KFMA) harmadik alkalommal támogatta több kategóriában is az arra érdemeseket. Tizenkét olyan pedagógust díjaztak, akiknek a diákjai jó eredménnyel szerepeltek tanulmányi versenyeken, kiosztották a „Kedvenc tanárom, tanítóm, óvónőm” díjakat, a rovásírásban jeleskedőket is jutalmazták, továbbá támogatták a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolákban működő vagy alakuló néptánccsoportokat is. A pénzjutalmat a Magyar Kultúráért Kárpátalján Alap adta át, amelyet a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány működtet.
Kiss Gyula, az alapítvány létrehozójaPerduk János átadja a beregrákosi és munkácsi csoportoknak járó díjakatKFMA díj átvételeA Kokas Banda és a péterfalvai táncosok

„Magyarnak lenni büszke gyönyörűség, magyarnak lenni nagy szent akarat.” – ezzel a gondolattal nyitották a szombati díjátadó ünnepséget a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán Beregszászban. Először a 12 díjazott magyar nyelv, irodalom és történelem tanárt köszöntötték a rendezvényen, arra buzdítva őket, hogy továbbra is lelkesedéssel és szeretettel végezzék a munkájukat, hiszen „csak lelkes pedagógusok tudják lelkesíteni a fiatalságot”. Ezután adta át az Alap kuratóriumi elnöke, Kacsó András a „Kedvenc pedagógusomnak” járó díjakat: az internetes felületen több mint 80 főre adtak le szavazatot tanár, tanító és óvódapedagógus kategóriában diákok, szülők és kollégák egyaránt.

Az alapítványt létrehozó Kiss Gyula is megosztotta gondolatait a résztvevőkkel: „nyelv nélkül nincs nemzet, nyelv nélkül nincs vallás”, ezért őriznünk kell hagyományainkat, és büszkén vállalni gyökereinket. Ezért is tartja fontosnak, hogy a rovásírásban jeleskedőket is díjazzák a legfiatalabbaktól az idősebbekig.

Végül az alapítvány szakértője, Perduk János nyújtotta át az újonnan alapított táncegyütteseknek, tánccsoportoknak járó díjakat (csoportonként 60 ezer forintot), hogy ezzel is segítsék a Kárpátalján alakuló együtteseket, hiszen itt csak az utóbbi néhány évben kezdtek el szaporodni a néptánccal foglalkozó műhelyek. Idén 39 csoport pályázott, ebből 25-öt díjazott a KFMA, köztük engem, Petőfi Sándor Program ösztöndíjast is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy két csoportomat, a Beregrákosi Vadrózsákat és a Munkácsi Borostyán csoportot is támogatták. Terveim szerint ebből az összegből egyrészt a munkácsiak már meglévő somogyi viseletét bővítjük majd, hogy ne csak a nyolcfős kamara csoportnak, hanem mindenkinek legyen sajátja. (A somogyi viselethez kapcsolódó, korábbi anyagunkat itt tekintheti meg.) Beregrákoson sárközi viseletet készíttetünk a lányoknak. Mindkét csapatot szeretném megmérettetni majd a Szól a fülemüle elnevezésű, második alkalommal megrendezendő kárpátaljai népzenei és néptánc versenyen, ahol a tudás mellett megjelenésünkben is minőséget szeretnénk képviselni.

A Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány díjátadó ünnepségének zárásaként a Kokas Banda muzsikált, valamint a tavaly támogatott nagyszőlősi és péterfalvai csoportok adtak ízelítőt tudásukból.