Jelenlegi hely

Vasárnap este népdaloktól volt hangos a sepsei kultúrotthon

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) sepsei alapszervezete idén a harmadik kórustalálkozót szervezte meg a helyi kultúrotthonban. Az ország egész területéről érkeztek magyar énekkarok, melyek október 25-én este énekkel, zenével töltötték meg a házat. A fellépések előtt Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke köszöntötte a vendégeket.
sepse

Sepse a baranyai dombok déli lejtőin terül el, horvát neve Kotlina, mely völgykatlant jelent. Közel háromszázan laknak ebben a gyönyörű fekvésű faluban, akik többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak.  A kiemelkedően magas magyar nemzetiségi arányt tekintve Horvátország legmagyarabb településének is nevezik.

Sepsei Népdalkör létrejötte óta számos meghívásnak tett eleget a környéken lévő és távolabb fekvő városokban is. Azzal a céllal kezdte el szervezni a kórustalálkozót három évvel ezelőtt, hogy a meghívásokat viszonozhassa, és vendégül láthassa a környék magyar énekkarait.

A köszöntő beszédek után az estet a sepsei Petőfi Sándor Kultúregyesület Kerekerdő gyermektánccsoportja nyitotta meg.

A színpadon a Petőfi Sándor Kultúregyesület Kerekerdő gyermektánccsoport

A programnak megfelelően, a fiatalok után az Újbezdán Kultúregyesület Szivárvány Népdalköre léphetett fel a színpadra, akik a Kubikus zenekar kíséretével Petőfi-verseket adtak elő.

A színpadon az Újbezdán Kultúregyesület Szivárvány Népdalkör

Ezt követően a vukovári Őszirózsa Asszonykórus tagjai következtek, akik kelet-szlavóniai és szerémségi népdalokból összeállított produkcióval kedveskedtek a nézőknek.

A színpadon a vukovári Őszirózsa Asszonykórus

A vukovári hölgyek után először léphetett fel a sepsei színpadra a HMDK Split-dalmát megyei egyesület Dankó Pista Népdalköre. A spliti magyar vendégek egy drávaszögi kirándulás keretében érkeztek Sepsére. Utánuk az Alfalusi Vegyes Kar következett, majd a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület, akik magyar nótákat énekeltek a nagyérdeműnek.

A színpadon a vinkováci Magyar Kultúregyesület kórusa

Végül a házigazda, a Sepsei Népdalkör lépett fel és örvendeztette meg helyi dalokkal a nézőket.

A műsor zárásaként a sepseiek és karmesterük vezetésével az összes megjelent kórus együtt énekelte el a tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt a Kubikus zenekar kíséretében. Igazán meghitt pillanata volt ez az estnek, a fellépők, nézők együtt daloltak és a kultúrotthon valóban zengett.