Jelenlegi hely

Al-dunai székelyek a budapesti Polgárok Házában - „Szőttest hoztunk önmagunkról,,

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
A Polgárok Háza a Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozatának „A magyarság peremvidékei" című évadában november folyamán a Dunántúlra települt bukovinai székelyeket látta vendégül. A rendezvénysorozat szervezőinek felkérésére november 18-án a három Al-dunai székely település: Hertelendyfalva, Székelykeve és Sándoregyháza magyar közösségei közös műsorral mutatkozott be.

 Az estet megnyitó Kóka Rozália, a Népművészet mestere nyitóbeszédében ismertette a  székelyek Al-dunához való telepítésének  történetét is.

Több hónapos közös felkészülés eredményeként „Szőttest hoztunk önmagunkról,, címmel jött létre a közel két órás színes tarka műsor, amelyben hagyományos,  bukovinai székely népdalokat, népzenét és népmesét, valamint a Bukovinából magukkal hozott és az Al-Dunánál meghonosodott néptáncokat adtak elő.

   

A műsoron fellépett a  székelykevei Szalmaszál Ifjúsági Művelődési Egyesület és a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület hagyományőrző tánccsoportja, muzsikált: Ifj. Varga József és zenekara. Közreműködtek: a sándoregyházi Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület asszonykórusa és Lőcsei Antal hertelendyfalvi mesemondó, a székelykevei Papp Lea, Szatmári Beáta és Szatmári Anna. A hertelendyfalvi Patek Kerekes Emília bukovinai népdalokat adott elő. 

                           

Kísérőrendezvényként ,,A bukovinai székelyek mintakincse,,  címmel az al-dunai kézimunkázók kiállítását tekinthették meg.  A  rendezvény hagyományos bukovinai sütemények, ízletes házi sajtok és  kolbász, házi pálinka, szeder- és málnabor kóstolójával és zeneszó melletti kötetlen társalgással zárult.

                  

Az ötven fős csoport szombaton, november 19-én a vendéglátók és támogatóik jóvoltából ellátogatott Magyarország Országházába. A délután folyamán a Szent István-bazilikát járták be, és annak kilátójáról gyönyörködtek Budapest látványosságában, végül pedig a már teljes pompájában díszelgő karácsonyi kirakodóvásárt nézték meg.

  

A vendégfogadók szeretete, a biztató közönség, a régi és új ismerősök, barátok, rokonok társasága az Al-dunai székely közösségeket megerősítette, hogy összefogással folytatni kell mindazt a kitartó munkát, amelyet a magyar értékek és kultúra megőrzéséért tesznek.