Jelenlegi hely

Az aradi vértanúkra emlékeztek Krassó-Szörény megyében

/ Csőke Krisztina /
csoke.krisztina képe
Boksánbányán és a megyeszékhelyen is sor került ünnepi megemlékezésekre a nemzeti gyásznapon.
Emlékoszlop a boksánbányai temetőbenA Hóvirág Daloskör előadásaTheer József szavalMegyasszai Júlia a vértanúk utolsó mondatait olvassa fel

Az ünnepségsorozat október 6-án, délután három órakor Boksán kezdődött, ahol a magyarok a helyi temető fái alatt gyűltek össze, hogy közösen emlékezzenek az 1848-as szabadságharc hőseire. A helyszín nem véletlen, a forradalom vitézeinek dicsőségét oszlop hirdeti a temetőben, emléket állítva "az 1848. évi szabadság harczban Bogsánban elesett honvédek hamvainak". A forradalom alatt mind Resicabánya, mind Boksánbánya a szabadságharc ügye mellé állt, olyannyira, hogy a resicabányai üzemek élére frissen kinevezett József Szlávy és Gustav von Greanzenstein vezetésével a resicabányai gyárak teljes kapacitásukkal a magyar hadsereg fegyverellátását kezdték kiszolgálni. A megtorlásra nem kellett sokáig várni, 1848. december 24-én a Karánsebesen állomásozó román határőr ezred mindkét várost elfoglalta, a harcok során elpusztultak többek között raktárépületek, lakóházak is, sokan életüket vesztették -derül ki a banaterra.eu internetes oldal Így kezdődött...című cikkéből.

 A megemlékezés így egyben a helyi forradalmárok előtti tisztelgés is volt, az őszi napsütésben a Hóvirág Daloskör tagjai énekeltek az alkalomhoz illő dalokat, a boksánbányai Theer József pedig igazán megható szavalatokkal készült az eseményre.

Ez után a resicabányai Templom és Iskola Szórvány Egyesületnél folytatódott a program délután öt órától. Szerencsére sokan voltak kíváncsiak a megemlékezésre, a teremben mindenki érdeklődve hallgatta az ünnepi műsort. Theer József ismételten rabul ejtette a közönséget lebilincselő előadásával, a Hóvirág Daloskör fellépésébe pedig többen is bekapcsolódtak, messzire zengett a Kimegyek a doberdói harctérre... kezdetű dal. A daloskör nem csak énekekkel készült, szavalatokkal tették színesebbé a megemlékezést. Az aradi vértanúk utolsó mondatait Megyasszai Júlia olvasta fel - igazán megrendítő volt hallgatni, hogy a forradalom vezéralakjai a végsőkig kiálltak a magyar szabadság ügyének fontossága mellett még akkor is, ha sokuk más nemzetiséghez tartozott.

A hivatalos ünnepség végén a jelenlévők elénekelték a Himnuszt, ezt követően pedig szeretetvendégségre került sor az esemény zárásaként.