Jelenlegi hely

Europa Nostra- a Példa ereje

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
2016. november 10-én Europa Nostra-díjas épületeket bemutató tablókiállítás érkezett Lévára. A kiállítás a Kárpát-medence magyar vonatkozású Europa Nostra-díjas épületeit mutatja be Betlértől Gyügyén át Torockóig.
1234

Az Europa Nostra- díjat 200 szakmai civil szervezetekből álló szövetség, az Europa Nostra hozta létre 1978-ban. A szövetség fő feladatának tekinti az európai kulturális örökségek megóvását, az európai identitás megőrzését. Céljai eléréséhez konferenciákat, szakmai műhelyeket, találkozókat szervez.
2002 óta a díj az Európai Unió hivatalos műemlékvédelmi díja. A díjak kiosztása hat kategóriában történhet: kiemelkedő helyreállítás épített örökség, kultúrtáj, műtárgy gyűjtemény, archeológiai feltárás terén. Valamint kiemelkedő tanulmány írása a kulturális örökség területén, illetve kiemelkedő egyéni vagy közösségi teljesítmény felmutatása az örökségvédelem terén.

Az Europa Nostra magyarországi tagszervezete a Hungaria Nostra, a Város- és Faluvédők Szövetsége. 1986-ban alapult, hogy összefogja, segítse azokat a helyi civil szervezeteket, melyek a magyarországi települések épített és természeti értékeinek védelmével, nemzeti kulturális örökségünk megőrzésével, a települések szépítésével foglalkoznak.

A kiállítást Nagy László Juhász Gyula: Költők című megzenésített verse nyitotta, majd Kiss Orsolya Márai Sándor Füveskönyvéből olvasott fel részletet.

Millisits Máté előadása

A kiállítást Millisits Máté, művészet- és művelődéstörténész, a Budapesti Városvédő Egyesület alelnöke, a Város és Faluvédők Szövetségének titkára mutatta be.
Millisits Máté előadásában arra kívánta a figyelmet felhívni, hogy miért is jár az Europa Nostra-díj, mire lehetünk büszkék. Több példát is felvonultatott Európa szerte, amelyeket ezzel a díjjal jutalmaztak. A kiállítás anyagában megtalálható a Betléri kastély is. Az az épület, amelyiket díjjal jutalmaznak, annak felkerül egy bronz plakett a falára.

Azt, hogy mely épület kap ilyen díjat, egy szakmai zsűri dönti el. Az épületeket ezt követően igyekeznek teljes egészében, szakszerűen rekonstruálni. Ennek nagyon jó példája a középkorban épült gyügyei református templom is, melynek a felújítását részletesen elmesélte. A felújítást minden épület esetében egy nagyon alapos szakmai régészeti munka előzi meg, annak érdekében, hogy megpróbálhassák az épületet eredeti állapotára rekonstruálni. A gyügyei templom a Kárpát-medence középkori református templomai közül festett kazettás templomai közé tartozik, amely jövőre lesz 250 éves, 1767-ben épült fel.
Látványos felújításokra, átépítésekre a Főváros Állatkertet hozta példaként. A fővárosi állatkert Neuschloss Kornél által tervezett főkapuja és a keleties stílusú elefántháza Europa Nostra-díjat érdemelt 2001-ben.

A kiállítást Bohák Emese, a Czeglédi Péter Református Gimnázium diákjának népdalcsokra zárta. Ide kattintva meghallgatható