Jelenlegi hely

Időutazók gyermektábor - Petőfis együttműködés Lendván

/ Ujvárosi Zita /
ujvarosi.zita képe
Hogyan élték hétköznapjaikat és ünnepeiket az egyiptomiak? Milyenek voltak a görög istenek? Ki volt Mátyás király legkedvesebb vitéze? A bolondos feltalálók tényleg vitték előrébb a világunkat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaptak választ a gyerekek az őszi szünetben Lendván, az Időutazók táborában.
BajnokokJáték az üveggolyókkalEgy újabb próba.

A fogadószervezetem október elején kért fel arra, hogy szervezzek a térség iskolásai számára az őszi szünetre gyermektábort. Nagy lelkesedéssel vágtam bele a testhezálló feladatba, és úgy érzem a sok munka, a szervezés, a felkészülés meghozta gyümölcsét. November 2-4-ig egy vidám történelmi táborral sikerült megörvendeztetni a muravidéki gyerekeket!

A helyszínt a lendvai Bánffy Központ biztosította és helyi média (Népújság, Muravidéki Magyar Rádió) segítette a program népszerűsítését.

Az alapvető cél az volt, hogy a gyerekek tartalmasan kapcsolódhassanak ki a szünidőben és nem utolsó sorban érezzék jól magukat. Az elképzelésem az volt, hogy a három nap, három különböző korba látogatunk el; a „meglepetés vendégekkel” beszélgethetünk a napi témánkról, majd az adott korhoz kapcsolódó kézműves foglalkozások és tánctanítás színesíti a napunkat. A három kiválasztott kor az ókor, a középkor és az újkor lett. Minden nap játékos feladatokkal indítottunk, majd következett az „utazás” egy piros esernyő „segítségével”, amely elrepített bennünket a távoli korokba, ahol aztán találkoztunk a „helyiekkel” és kikérdezhettük őket a világukról a-z-ig!

Egy tábor lebonyolításánál sok múlik azon, hogy kikkel dolgozunk együtt. Mindenképpen olyan embereket szerettem volna választani, akik rendelkeznek gyakorlattal, akik képesek adni is magukból a gyerekeknek a foglalkozások során, nem csupán jelen vannak azokon. Mind Báthory Szolnok Ágnes, mind pedig Mandácskó Eszter személyében ilyen emberre leltem. Ágnes a zalaegerszegi Griff Bábszínház tagja. Csodálatos bábokat hozott a táborba, amelyekkel tényleg sikerült elkápráztatnunk a kicsiket és rutinos bábjátékosként a gyerekek egy igazán szórakoztató játszótársra lelhettek benne. Eszter Horvátországban, Vukováron dolgozik a Petőfi Program keretén belül. A nagy távolság ellenére örömmel vette a felkérést, én meg szintén örültem az újabb Petőfis összefogásnak. Lelkesen kapcsolódott be valamennyi foglalkozásunkba, a délutáni tánctanítás pedig teljesen az ő „asztala” volt.

A gyerekek remek partnerek voltak mindenben. Már most rengeteg tudással rendelkeznek és jó volt látni, milyen szívesen megosztják ezeket a tudásmorzsákat egymással és velünk.

A pozitív visszhangnak köszönhetően a tábornak lesz folytatásai is! A februári téli szünet napjait is felpezsdítjük a gyerekek számára!