Jelenlegi hely

Kárpátaljai néptánccsoportokat támogattak Munkácson

/ Simoncsics Nóra /
simoncsics.s.nora képe
„A Magyar Kultúráért Kárpátalján" pénzalap díjait negyedik alkalommal adták át december 10-én szombaton a Munkácsi Szent István Katolikus Líceum dísztermében. Olyan pedagógusokat díjaztak, akiknek a diákjai első helyezést értek el tanulmányi versenyeken, kiosztották a „Kedvenc tanárom, tanítóm, óvónőm” díjakat, a rovásírásban jeleskedőket is jutalmazták, továbbá támogatták a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolákban működő vagy alakuló néptánccsoportokat is, köztük a Beregrákosi Latorica Néptáncegyüttest és a Munkácsi Borostyán Néptánccsoportot.
Kacsó András köszönti a díjazottakat - Forrás: Pallay Katalin, www.karpatalja.maKedvenc pedagógusom díjak átadása - Forrás: Pallay Katalin, www.karpatalja.maA támogatás átvételekor - fellépés előttA Munkácsi Borostyán Néptánccsoport kamara formációja - Forrás: Pallay Katalin, www.karpatalja.ma

Az ünnepséget Kacsó András, a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány (KFMA) kuratóriumi elnöke nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy Kiss Gyula Budapesten élő nyugdíjas, egykori ungvári pedagógus 2012 novemberében hozta létre a Magyar Kultúráért Kárpátalján pénzalapot, melyet a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány (KFMA) működtet.

Magyarország Beregszászi Konzulátusának nevében Békésyné Dr. Lukács Angéla konzulasszony köszöntötte a jelenlévőket. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség nevében Nagy Sándor, a szövetség alelnöke gratulált a díjazottaknak.

Elsőként annak a tizennégy pedagógusnak a munkáját honorálták, akiknek tanítványai a kárpátaljai magyar nyelv és irodalom tantárgyi vetélkedőkön első helyezést értek el. Ezt követően a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség által szervezett Forrai Sándor Rovásírásverseny győzteseinek felkészítő tanárait díjazták három korcsoportban (alsó tagozat, felső tagozat, középiskola).

A továbbiakban a "Kedvenc kárpátaljai pedagógusom" verseny első helyezettjei vehették át elismerésüket. Az SMS-szavazásra több mint 700 üzenetet küldtek a diákok, amelyek alapján a „kedvenc óvónőm”, a „kedvenc tanítóm” és a „kedvenc tanárom” kategória győzteseit értékelték.

Végül a kárpátaljai magyar néptáncoktatás képviselőinek gratulált Perduk János, a KFMA egyik szakmai tanácsadója. Abban a megtiszteltetésben lehetett részem, hogy két tánccsoportom számára is kaptam támogatást, és átvehettem a díjakat. A Munkácsi Borostyán Néptáncegyüttesben elsősorban férfi kalapokra, kötényekre és blúzokra fordítjuk a pénzdíjat, a Beregrákosi Latorica Néptáncegyüttes (és a Beregrákosi Vadrózsák Leánykar) alsó szoknyákat, kötényeket, blúzokat és kalapokat kap majd. Hálás vagyok a lehetőségért, hogy bővíthetjük a gyerekek ruhatárát és törekedhetünk a népviseletek hitelességére, amely még nagyobb önbizalmat adhat a gyerekeknek a tánchoz, a szereplésekhez.

A díjátadó ünnepséget Popovics Emese népdalcsokra és a Munkácsi Borostyán Néptánccsoport kamara csapatának produkciója zárta a szalókai Komótos Zenekar kíséretével.