Jelenlegi hely

Szeptember a kultúra jegyében telt Eszéken

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
A horvátországi Baranya és Szerém megyei magyarság fantasztikus produkciókat, kiemelkedő magyar művészeket láthatott ez év szeptemberében az Eszéki Magyar Főkonzulátusnak köszönhetően. Szeptember 16-án Zrínyi Miklós, a szigetvári hős halálának évfordulójára emlékezve, a magyar hét keretében láthattuk a Zrínyi 1566 rock musicalt, melyet a Szigetvárról érkező társulat adott elő. Ezt a különleges produkciót követően, két hét elteltével szeptember 28-án, az eszéki kórház gyermekosztályának felújítása érdekében rendezett jótékonysági koncerten halhattuk az eszéki Szent Péter és Pál Bazilikában Mága Zoltán hegedűművészt és vendégeit.
eszékeszékeszékeszék

Zrínyi 1566 musical

Az Eszéki Magyar Főkonzulátus Magyar Napok nevezetű programsorozata szeptember 10 és 18-a között zajlott le. Az érdeklődők megtekinthettek kiállításokat, részt vehettek gyermekprogramokon, gazdasági konferencián. A rendezvénysorozat fénypontja a 16-án, pénteken előadott Zrínyi 1566 rock musical volt.

A magyar kormány tavaly novemberben, a horvát parlament pedig idén márciusban nyilvánította 2016-ot Zrínyi Miklós - Szigetvár 1566 emlékévvé a várkapitány és serege hősies helytállásának 450. évfordulója alkalmából.

A rock musical a Zrínyi Miklós - Szigetvár 1566. Emlékbizottság, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Eszék Városa támogatásával, az eszéki főkonzulátus szervezésében került bemutatásra a horvát lakosoknak és a horvátországi magyaroknak. Az előadás ugyan magyar nyelvű volt, azonban óriásvetítőn horvátul olvasni lehetett a cselekményt. 

Az előadásban Zrínyi Miklóst Sasvári Sándor alakította, mellette láthattuk Vermes Tímeát, Dévényi Ildikót, Blaskó Balázst és Beleznay Endrét is.

A musicalt követően a főkonzulátus egy kisebb fogadással is készült.

Mága Zoltán - Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál

2016 nyarán az eszéki kórház gyermekosztályának tetőszerkezete a heves viharok következtében megsérült. De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul kiemelten fontosnak tartja a magyar - horvát összefogást és az ilyen és ehhez hasonló helyzetekben való segítségnyújtást, támogatást. Közbenjárásával Mága Zoltán művész úr karitatív missziósorozata Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság mellett eljutott a horvátországi magyarokhoz Eszékre is. 

Így szeptember 28-án az eszéki Szent Péter és Pál Bazilikában Mága Zoltán és vendégei fantasztikus előadásának lehettünk tanúi, az est során felcsendültek híres zeneszerzők, Bach, Mozart, Brahms, Vivaldi, Monti, Kodály, Liszt... darabjai. A hegedűművész a jótékonysági koncertjének teljes bevételét a gyermekosztály felújítására ajánlotta fel. A koncert fővédnökségét Kolinda Grabar-Kitarović horvát köztársasági elnökasszony, Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettes, védnökségét pedig Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter vállalta.