Jelenlegi hely

Táncos karácsony Székelyföldön

/ Tompos Krisztina /
tompos.krisztina képe
Karácsony előtt a Szent Ferenc Alapítvány több otthonának diákjait is rövid műsorral örvendeztette meg a Margaréta Tánccsoport. A dévai ház 8-12. osztályos diákjaiból alakult néptáncegyüttes december 17-én és 18-án három helyszínen is fellépett az Alapítványnál élő gyerekek nagy örömére. A kötött programok mellett azért a szórakozásra is volt lehetőség, a táncosok örültek is a rövid „elő-vakációnak”.
Útra készenMáréfalván az Összefogás HázábanTeltház a gyergyószentmiklósi ebédlőbenKarácsonyi műsor Borszéken

Szombaton kora reggel indult a kisbusz Déváról, hogy időben megérkezzünk utunk első állomásra, Parajdra, ahol a sóbányában részt vettünk az immár többéves múlttal rendelkező Sóvidéki Gyermek-Karácsonyon. Itt már maga a helyszín is elegendő látványosságot nyújtott, hiszen a dévai gyerekek nagy része még nem járt ezen a vidéken. A rendezvény alatt az Erdély közeli és távolabbi vidékeiről érkező gyerekek sokféle játékot kipróbálhattak, a hintától egészen az ugráló várig, majd meghallgathatták Pintér Béla, Tihanyi Dániel és Palcsó Tamás magyarországi énekes koncertjét, ami a bánya akusztikájának köszönhetően igazán különleges élményt nyújtott. 

Innen továbbindultunk az esti fellépés helyszíne, Csíkszentsimon felé. Útközben még megálltunk egy rövid pihenő erejéig Máréfalván, ahol 2006 óta működik a Szent Ferenc Alapítvány napközi otthona, az Összefogás Háza. A napközi otthon dolgozói szeretettel fogadták és még uzsonnára is meginvitálták a csapatot. Az erdélyi specialitásnak számító zakuszka mellett a diákok nagy kedvence volt a helyben készült, friss házi kenyér.

Kora este érkeztünk meg Csíkszentsimonba, ahol a helyi otthon gyermekei fogadtak minket. Itt megtekintettük a nemrég épült alapítványi házat, majd a diákok körbevezettek a bentlakó otthonhoz tartozó autószerelő műhelyben és a lovardában. Ez utóbbiban az állatok gondozása az itt tanuló gyerekek feladatkörébe tartozik, akik lelkesen tesznek eleget ezen „kötelességüknek”. A rövid ismerkedés után következett a Margaréta Tánccsoport előadása, a friss fapadlón igazán jól szóltak a szatmári táncok ritmusai, amelyet a közönség is nagy lelkesedéssel fogadott.

Fellépés Csíkszentsimonban

Vasárnap délelőtt ismét útra keltünk, ezúttal Gyergyószentmiklós felé vettük az irányt. Itt Csaba testvér tartott szentmisét, aki az evangélium utáni elmélkedésében külön kiemelte a helyi otthon névadóját, Szent Annát, és életét példaként állítva felhívta a figyelmet a családban fontos nagyszülői feladatkörre, annak jelentőségére. A szentmise végén az otthon gyermekei megkapták és vidáman bontogatták a régóta várt karácsonyi ajándékokat, ezt követően pedig mi adtuk át a dévai ház jelképes ajándékát, a Margaréta Tánccsoport műsorát.

Az együttes számára az élményekben gazdag kirándulás utolsó állomása Borszéken volt. Az idevezető utat a táncosok különösen élvezték, hiszen a hegyek között kanyarogva a táj valóban úgy festett, mintha egy karácsonyi mesében jártunk volna. A havas erdők között vezető úton végül eljutottunk az Alapítvány egyik legújabb bentlakó házának otthont adó településre. A művelődési házban összegyűlt a város apraja-nagyja, idősek és fiatalok izgatottam várták az ünnepi műsor kezdetét. Mik József polgármester nyitóbeszéde után rögtön a dévai tánccsoport produkciója következett, majd a bentlakó otthon gyermekei adták elő Andersen ismert meséjét, A kis gyufaárus lányt feldolgozó színdarabjukat. Ez után a nagyobb diákok karácsonyi dalokra összeállított, táncos zumba- koreográfiája következett, majd az est zárásaként a helyi énekkar karácsonyi előadását hallhatta a közönség.

A borszéki gyerekek ünnepi műsora

Sok élménnyel gazdagodva, kicsit nehéz szívvel indultunk vissza Dévára, bár a mozgalmas napok után jólesett a pihenés. Egy biztos, a táncosok nagyon örültek ennek a kirándulásnak, és főleg annak a lehetőségnek, hogy az Alapítvány más házainál lakó diákoknak is bemutathatták az általuk tanult táncokat. Reméljük, lesz még erre máskor is alkalmunk.