Jelenlegi hely

Végső búcsú Rahó első díszpolgárától

/ Simon Andrea /
simon.andrea képe
Utolsó útjára kísérték el szeptember 26-án Stumpf Emilt, Rahó első díszpolgárát a kárpátaljai város, valamint Deszk település elöljárói. Emil bácsi 96 évet élt meg, Temesváron született 1920. július 01-én. Rajongott Rahóért azóta, amióta – 1941-ben - bevonult katonának, és itt szolgált a III. Határvadász Zászlóaljban.
Gyászmise a Rahói Római Katolikus TemplombanMikulyák László rahói esperes végezte a  temetési szertartástA választott végső nyughely előttBúcsúznak Rahó és Deszk elöljárói

Szerelmese lett Kárpátalja gyöngyszemének, a Hucul Párizsnak, és a sokszínű, nemzetiségekkel átszőtt rahói embereknek. Itteni élményeiről, emlékeiről, a régi és az új barátságokról 2010-ben könyve is megjelent Életem, Rahó címmel. Életében 51 alkalommal tért vissza Rahóra, ez volt utolsó, 52. útja.

Bár a háború után visszakerült Magyarországra, és Deszk lett az otthona, sosem feledte el a rahói éveket. 1991-ben tért újra vissza második otthonába, ezúttal azonban nem kellett évtizedeket várni az újabb látogatásokra. 1994. októberében a rahói római katolikus temetőben kopjafát állíttatott egykori katonatársainak emlékére, akiket sosem feledett. Elindult missziós tevékenysége, amelynek köszönhetően Rahó és Deszk között létrejött a testvértelepülési kapcsolat. 2004-ben adták ki a „Kárpátalja, a rahói járás honismereti olvasókönyve” című könyvecskéjét azzal a céllal, hogy a szórványban élő magyarok anyanyelv művelését ezzel is elősegítse. Közbenjárására a Szegeddel 1939 óta meglévő testvértelepülési kapcsolat 2000-ben új erőre kapott, majd Szegeden Rahóról utcát és villamost neveztek el. Hidat épített – képletesen – a két Tisza-parti város között, Kárpátalja népe, és az Anyaország között. Sokáig lehetne még sorolni, mi mindent tett Emil bácsi, aktív életében ezekért a településekért. Korát meghazudtoló szenvedéllyel dolgozott a közösségért, és munkája nem volt hiábavaló.

Végakaratának megfelelően hamvainak egy részét Rahón, a régen elhunyt bajtársai tiszteletére állíttatott kopjafa mellé helyezték. Tiszteletére megszólalt a havasi kürt, és utoljára sírta el neki a hegedű kedvenc nótáját.

Isten Veled, Emil bácsi!