Jelenlegi hely

Tudástár

2020.05.25.
Kendeffy kastély
A Hátszegi-medence Hunyad megye központi részén helyezkedik el. A Retyezát, a Ruszka- és a Kudzsiri-havasok veszik körül. Természeti sokszínűség és történelmi emlékek sűrűsége jellemzi a területet.
2020.05.23.
Padé a Tisza partján
Petőfi-ösztöndíjasként a Bánság több falujában is szolgálok, az egyik közülük Padé. A vészhelyzet beálltával számomra sem volt más lehetőség, el kellett hagynom településeimet. Hazaértem után, a mentorommal történt egyeztetés után elindult az online...
2020.05.22.
Strázsa
A Vulkán-hegység Hunyad megye déli határán emelkedik a magasba. Történelméről Bodó József, helyi történelem szakos tanár mesél.
2020.04.30.
eljegyzés
Április hónapban állította volna színpadra az Észak-bánáti Kisorosz Gyöngykaláris Népdalköre a falu eljegyzési szokásvilágát bemutató műsorát a település művelődési házában. Bár az előadás az ismert okok miatt elmaradt, sok ember fáradhatatlan...
2020.04.22.
Mezőségi nők
Népviselet alatt egy adott tájegység, régió paraszti ruházatát értjük. A hagyományos népviselet mutatója az ember személyes életkörülményeinek: anyagi és társadalmi helyzetének, korának, foglalkozásának, vallásának, örömének és bánatának.
2020.03.31.
Gerhardinum
Temesvár belvárosának egyik legimpozánsabb épülete a valamikori Temesvári Piarista Főgimnázium, ma Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum.
2020.03.25.
viz.jpg
Egyre többen kezdték felfedezni az erdélyi Hunyad megyében rejtőzködő természeti kincseket. E fajta értékek közé tartozik a Buta-szoros, Mária és Lázár vízesések (románul: Cheile Buții, Valea Mării, Valea Lazărului). Mivel közel vannak egymáshoz,...
2020.03.25.
Delibláti homokpuszta
Kevesen tudják, hogy a helyi magyarság életében nagy szerepet játszott a Kárpát-medence különleges természetvédelmi területeként is számon tartott „Magyar Szahara”. Ez a különleges, egykor homokdűnékkel borított homokpuszta Belgrádtól 60 km-re, a...
2020.02.09.
MALOM
A nagykikindai járgányos szárazmalom Vajdaság egyik jelentős műemléke. A 19. század legvégén épült malom az egyetlen a Kárpát-medencében, amely a vele egybeépített malomházzal együtt a mai napig eredteti formájában áll és működőképes.
2020.02.07.
b
Ebben a cikkben szeretném bemutatni kicsit Magyarbecét, ahol tanítok és az ott élő gyerekeket, akiket van szerencsém tanítani.

Oldalak