Jelenlegi hely

’56-os „petőfis” megemlékezések Kárpátalján

/ Simoncsics Nóra /
simoncsics.s.nora képe
Kárpátalján valamennyi Petőfi ösztöndíjas részt vett az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó ünnepi megemlékezések szervezésében, lebonyolításában vagy szereplőként.
Megemlékezés KarácsfalvánRahóEmlékek, képek, pillanatok a 60 évvel ezelőtti eseményekről...Akik még emlékeznek...

„Idén október 23-án, a Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum diákjai készültek ünnepi műsorral az 56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. Az egyszerű, mégis nagyon kreatív díszlettel, a tartalmas műsorral, az énekekkel igazi 56-os hangulatot varázsoltak elő, így szinte mindannyian ott érezhettük magunkat az 56-os forradalmárok soraiban” – mesélte Kaskötő Miklós, a Karácsfalván szolgáló Petőfi-ösztöndíjas.
A megemlékezésen jelen volt Dobsa István, Tiszakeresztúr polgármestere, valamint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi alapszervezetének elnöke, Gorondi Albert is. A polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy 56-ban Magyarország nem tűrte tovább az elnyomó diktatúrát, és bátran nekirontott a Szovjet szuperhatalomnak, és bár a forradalmat vérbe fojtották, mégis, ahogy az ifjú Dávid egy aprócska kővel eltalálta a hatalmas Góliátot, úgy ez a több ezer fiatal hazafi életét követelő forradalom is olyan - első látszatra jelentéktelennek tűnő - sebet ütött az elnyomó hatalmon, hogy az idővel teljesen összeomlott.

A Petőfi Programnak és az ott szolgáló ösztöndíjas Simon Andreának köszönhetően idén először emlékeztek meg a 60 évvel ezelőtti forradalomról és szabadságharcról Rahón és Kőrösmezőn.

    

Rahón október 23-án, vasárnap tartották a megemlékezést a város Római Katolikus Templomában a mise után. Az ottani magyar emberek rövid történeti áttekintést hallhattak a 60 évvel ezelőtti eseményekről, a régi filmbejátszások és fotók segítségével megidézték a forradalom és szabadságharc napjait. Versekkel, énekekkel, gyertyagyújtással emlékeztek a hősökre. Ugyanezt a megemlékezést tartják október 30-án a rahói református templomban is.

A kőrösmezői magyar iskolában október 25-én, kedden tartottak megemlékezést az '56-os hősökről. A gyerekek egy része az előző hétvégén - a Rákóczi Szövetség pályázatának köszönhetően - részt vettek a budapesti fáklyás felvonuláson, és koszorúzási ünnepségen, előtte megtekintették a recski munkatábort is. A kőrösmezősi diákok egy irodalmi műsorral készültek, képekkel, videó részletekkel színesítve azt. Felkészítő tanáruk: Reparuk Ildikó tanárnő volt.

Az ungvári Dayka Gábor Középiskola idén is tartott ünnepi megemlékezést az iskola dísztermében október 21-én pénteken. A műsor szerkesztésében az iskola két pedagógusa, a magyar-történelem szakos Perdukné Lator Ilona és a szervező pedagógus, Csizmár Diána mellett Simoncsics Pál ösztöndíjas is részt vett. A zenés, táncos elemekkel tarkított, alapvetően prózai jellegű ünnepség szereplői az iskola felsőbb éves diákjai valamint az iskola énekkara voltak.

 Beregrákosi gyerekek  

Beregrákoson az október 23-i vasárnapi istentiszteleten verssel és dallal emlékeztek meg a fiatal konfirmandusok a 60 évvel ezelőtti magyarországi eseményekről.

„Te pesti srác,

Te napköziben nevelkedett apró kamasz!

Te, akinek élete mindössze

Vagy tizenöt sivár tavasz.

Téged, ki ezt a drága élted

hazádért így adtad oda,

amíg magyar él a földön:

nem felejtünk el soha!”

- hangzott Szentkúti Ferenc „Hősköltemény egy pesti srácról” című verse a templomban, majd október 25-én az iskolában is. A Beregrákosi Általános Iskola diákjai harminc perces műsorral, versekkel, dalokkal készültek az iskola szervező pedagógusai és Simoncsics Nóra segítségével.

Munkácson A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke, Popovics Pál a Cserkészházba hívta a helyi magyarokat, cserkészeket, hogy együtt emlékezhessenek ’56-ra. Orbán Viktor miniszterelnök beszédének meghallgatása után elhangzott Tompa Mihály „A gólyához” című versének feldolgozása a munkácsi és beregrákosi ösztöndíjas Simoncsics Nóra kíséretével, amely ezen a linken is meghallgatható. Márai Sándor „Mennyből az angyal” című versét Popovics Bence szavalta. Több ’56-ot megélt cserkész is mesélt az akkori emlékeiről, az események Kárpátalján érezhető hatásairól. Sőt, a 60. évfordulóra egy különleges képeslap sorozatot is kiadtak Munkácson Burger Zsuzsanna ötlete nyomán.

    

A program zárásaként a Szabadság, szerelem című filmet vetítették le, hogy a fiataloknak mozgóképeken keresztül is szemléletessé tegyék a történteket.