Jelenlegi hely

'56-os megemlékezés Nagykaposon

A nagykaposi Magyarháznál megemlékezést tartottak az 1956 október 23-ai eseményekről

/ Czirják Gergő /
czirjak.gergo képe
A nagykaposi Magyarház minden évben megemlékezést tart az '56 os forradalom eseményei előtt tisztelegve, az '56-os emlékmű előtt.

Idén is megrendezték a nagykaposi Magyarházban az '56-os forradalom emléknapját. Délután 16:00 órától megtekinthető volt az '56-os emlékszoba, melyet még a forradalom 60-dik évfordulójára hoztak létre a Magyarházban.

Délután 17:00-kor kezdődött a megemlékezés, amelyet az Erdélyi János nagykaposi vegyes kórus nyitott meg a Himnusz eléneklésével. 

A Himnuszt Tolcsvay Antal szavalata követte, aki Tamási Lajos Piros a vér a pesti utcán című költeményét adta elő. 

A megemlékezés Czirják Gergő Petőfi Sándor ösztöndíjas ünnepi beszédével folytatódott, aki Ottlik Géza író szavaival zárta megemlékezését: "Aki nem volt ott végig, semmiféle költői képzelőerővel, forradalomért lüktető szívvel, akár lángelmével sem tudhatja felfogni, mi volt ez. Én sem tudtam volna előre elképzelni, hogy milyen ez a boldogság, amivel az ember járt Budapest utcáin - mert nem ismertem, egyszerűen fogalmam sem volt róla, hogy van ilyen boldogság. [...] A rongy, a talán túlságosan ronggyá vált élete - senkinek sem drágább, mint a haza absztrakt becsülete. Lássa meg az arcokat, vegye észre rajtuk [...] a megkönnyebbült nyugalmat! Mert ez a döntő: nem bátor elszántság, nem hősies vakmerőség, hanem ez van a szemükben: boldog megkönnyebbülés. Mennek együtt vagy külön, mély, boldog nyugalommal neki a tankoknak, a rájuk célzott ágyúknak, gépfegyvereknek. Semmi nem drágább nekik, mint a visszanyert emberi méltóságuk."

 

A beszéd után a Kórus csodálatos zenei hátteret biztosított az '56 os emlékmű megkoszorúzásához. A koszorúzás után az egybegyűltek gyertyát is gyújtottak az emlékmű lábánál.

A jelenlévők a Szózat eléneklésével zárták a megemlékezést.