Jelenlegi hely

Az aradi és pozsonyi vértanúkra emlékeztek Pozsonyban

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2024 képe
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc aradi és pozsonyi vértanúira emlékeztek október 6-án Pozsonyban, a Kecske-kapui evangélikus temetőben.
Megemlékezés október 6-án Pozsonyban, a Kecske-kapui temetőbenBárdos Gyula országos elnök és Jégh Izabella választmányi elnök koszorúznakLeskó László Tamás véderő-, katonai és légügyi attasé és Venyercsan Pál, a Liszt Intézet Pozsony igazgatójaA Vox Posoniensis kórus fellépése, Kaszás Kornél közreműködésével

A Csemadok és a Liszt Intézet Pozsony közös eseményén Neszméri Tünde, a Csemadok elnökségi tagja, az eseményén moderátora kiemelte: „…amikor az akkori eseményekre gondolunk, az is járjon az eszünkben, hogy a szabadságharc a magyar királyság népeinek szabadságvágyáról is szólt. Akkoriban még sikerült az összefogás, még együtt tudtak gondolkodni az emberek a közös célok érdekében, nemcsak az önös érdekek vezérelték őket. Ezért is gondoljunk mártírjainkra tisztelettel, hiszen életútjuk példaértékű.”

A megemlékezés szónoka Kolek Zsolt pedagógus, a ma7.sk főszerkesztője volt, aki rámutatott, hogy dolga van a felvidékieknek és szilárd nemzeti elköteleződésre van szükség. Kolek Zsolt úgy fogalmazott: „Ott, ahol a vértanúkra, a hősökre nem emlékezünk, ott nem születnek újabb hősök.”

Az emlékbeszédet követően, Jeszenák János mártír sírboltjánál helyezték el az emlékezés virágait. Koszorúzott többek között Leskó László Tamás alezredes, véderő-, katonai és légügyi attasé, Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége nevében, a Liszt Intézet Pozsony nevében Venyercsan Pál igazgató, Csemadok Országos Tanácsa, Városi Választmánya és Ifjúsági Tagozata nevében Bárdos Gyula országos elnök és Jégh Izabella választmányi elnök, a Magyar Szövetség nevében Őry Péter alelnök, a Magyar Szövetség pozsonyi járási elnöksége nevében Zsidek Veronika és Foglszinger Attila, a Megbecsültek Társaságának nevében Forró Krisztián alelnök, a Szövetség a Közös Célokért nevében Hideghéthy Andrea ügyvezető igazgató és Ladányi Lajos alelnök. A megemlékezésen közreműködött Metzner Dóra, a Duna utcai gimnázium tanulója.

Ezt követően az esemény Rázga Pál pozsonyi mártír nyughelyénél folytatódott, ahol a koszorúzás alatt, a Vox Posoniensis kórus műsorát hallgathatták meg a résztvevők, jómagam, Kaszás Kornél pedig Kossuth Lajos, 1890-ben, Torinóban rögzített beszédéből mondtam el egy részletet.