Jelenlegi hely

Rendszeres táncház Déván

Családi örömtánc

/ Vörös Árpád /
voros.arpad képe
2019 októbere óta heti rendszerességgel táncházat tartunk Déván Szabó Annamária ösztöndíjas társammal. Egy újszerű kezdeményezésről van szó, hiszen ilyen itt még nem volt.

2019 októbere óta heti rendszerességgel táncházat tartunk Déván Szabó Annamária ösztöndíjas társammal. Egy újszerű kezdeményezésről van szó, hiszen ilyen itt még nem volt. Amióta a Petőfi Program keretében Csernakeresztúron dolgozom, rengeteg feladatnak kellett megfelelnem. Hunyad megye északi részén nagyszámú kisebbségben élnek bukovinai székelyek, elsősorban Csernakeresztúron és Déván, de elszórtan a környező településeken is. Sok olyan program szerveződik, amin keresztül megpróbáljuk az itt élő magyarságot megszólítani.

Október óta nagyon izgalmas felkérésnek próbálunk megfelelni Szabó Annamária Déván tevékenykedő ösztöndíjas társammal. Komoly igény merült fel rendszeres táncalkalomra. Azóta szerda esténként táncházat tartunk a Dévai Téglás Gábor Líceum nagytermében. Petőfi Programos találkozónak is nevezhetnénk a táncházat, hiszen Orosz Erzsébet dévai ösztöndíjas is minden alkalommal jelen van "gyermekeivel". Hiánypótló programról van szó. A résztvevők elmondása szerint még nem volt arra példa, hogy Déván heti rendszerességgel legyen táncmulatság. Tulajdonképpen családi táncházat szerveztünk, ahol szülők, gyerekek együtt tanulják a bukovinai táncok mellett Moldva, Felcsík és Székelyföld gyönyörű, nagyon gazdag tánckultúráját. Úgy tűnik, hogy egy közösségépítő programot sikerült beindítanunk. Nagy lelkesedéssel készülünk hétről hétre, hogy újabb táncmotívumokon keresztül megismertessük a lelkes érdeklődőkkel az együtt táncolás örömét.