Jelenlegi hely

Értékeink Hunyad megyében

A Hátszegi-medence

/ Orosz Erzsébet /
orosz.erzsebet képe
A Hátszegi-medence Hunyad megye központi részén helyezkedik el. A Retyezát, a Ruszka- és a Kudzsiri-havasok veszik körül. Természeti sokszínűség és történelmi emlékek sűrűsége jellemzi a területet.

A Retyezátba siető turisták közül kevesen keresik fel a Hátszeg körüli falvakat. Pedig érdemes lenne letérni a főútról. A táj szépsége, különlegessége mellett nincs is olyan helység, ahol ne lenne több száz éves templom, vár vagy kastély. Ezek közül ismertetek röviden párat, kedvet teremtve Hunyad megye felfedezéséhez.

Az őraljaboldogfalvi Kendeffy kastélyt az 1870-es években építtette Kendeffy Árpád. Nincs kizárva, hogy az épület ihletet adott Kendeffy Katalin grófnő férjének, Andrássy Gyulának, amikor a tiszadobi Andrássy kastélyt tervezték. Egy angolparkot is létrehoztak a kastély építésével párhuzamosan a 19.századi divatnak megfelelően. Sajnos, napjainkban már nem gyönyörködhetünk az őshonos tölgy-, kőris-, nyár-, égerfákban, hisz ezeket kivágták, a terület gondozatlan. A kastély jelenleg nem látogatható.

Ebben a kastélyban szállt meg Rudolf trónörökös feleségével 1882-ben, amikor vadászatot szervezetek számára. Ennek emlékére, az ezeréves államalapítás évében, emléktáblát helyeztek el, melyen ez áll:

 „Rudolf, magyar királyfi, trónörökös

Újabb történelmünk büszke reménye

Deli kedvvel, ifjú erőben vadászott itt 1882 év nyarán

Oldalán bájos hitvese, Stefánia főhercegnő

Letűnt, mint üstökös, hirtelen, megrázólag 1889-ben

Fennmarad emléke hóhegyek szirtjein is.

Emelte Hunyadvármegye a Haza ezredévi ünnepe esztendejében -1896”

 

Ugyancsak Őraljaboldogfalván, a kastéllyal szemben áll egy 13. századi református templom, melyet műemlékké nyilvánítottak. Eredetileg katolikus templomnak épült. Belsejében még láthatóak a 700 éves freskók. A XVI. században a templom református lett, a falakat lefestették. Az 1908-as restauráláskor felfedezték, hogy a  falra festett szentek szemeit kiszúrták. Ennek magyarázata egy babona, mely szerint „amely közösségnek szemes szentjei vannak, annak a határát elveri a jég”.

Kolcvár az 1300-as évek második felében épült mint lakótorony.  1519-ben már várként szerepel, amelyet erős fallal vettek körül. Mégis a törököknek sikerült elfoglalniuk a várat, elhurcolták Kendeffy Ilona férjét, aki meghalt a fogságban. A XVII. században ismét a Kendeffy család birtokában volt a vár. A helyszínen jól láthatóak a vár maradványai.

Szacsali Nopcsa kastély: a Nopcsa család neve már a Hunyadiak korában ismert volt. A családtagoknak fontos szerepe volt Hunyad vármegye és Erdély igazgatásában is. Nopcsa László, a megye főispánja, az a báró, akit Fatia Negrával szoktak azonosítani Jókai Mór „Szegény gazdagok” című regénye alapján. Az 1872 körül épült kastélyt műemléknek nyilvánították, de sajnos betört ablakai, omladozó vakolata egy elhagyatott épületről árulkodnak, mely nincs nyitva a látogatók előtt.

Nopcsa Ferenc, világhírű tudós nevéhez fűződik a dinoszauruszfosszíliák azonosítása. A 65 millió évvel ezelőtt itt élő dinoszauruszok törpenövésűek voltak. A hátszegi dinoszaurusz-geopark 2005-ben az UNESCO védnöksége alá került, hisz az egyetlen Délkelet-Európában, ahol krétakori őshüllők maradványai láthatók.

A zajkányi ércbuzogány emlékművet a honfoglalás ezredik évében állították a hátszegi medence peremén, az erdélyi Vaskapu bejáratánál. Méltó emléke volt Hunyadi János győzelmének a törökök felett. Sajnos, a műemléket a ’90-e évek elején lerombolták.

A malajesdi várat a 15.században építhették a felsőszálláspataki kenézek, hogy védelmet nyújtson kisebb támadások esetén. Sokáig romokban hevert, de két éve felújítva látogatható.

A denszusi Szent Miklós templom Erdély egyik legkülönlegesebb műemléke. A legrégibb templom, amit még ma is használnak. A XIII. században épült templom freskóit lemeszelték a XVI. században. Ez után a reformátusok és ortodoxok közösen használták. Napjainkban a református közösségek teljesen megszűntek Denszuson, így csak az ortodox hívek hűsölhetnek a kőfalak közt a nyári melegben az istentiszteleteken.

Ne gondoljuk azt, hogy a hátszegi medencében teljesen kipusztult a magyar élet. A felső-szálláspataki Mara család leszármazottai nagy reménnyel álltak neki újraéleszteni ősi birtokukat.

A történelmi épületek mellett sok természeti kincs is található a környéken. A biológusok, kutatók kedvére a Retyezát-hegységben 90 olyan növény található, amelyet csak itt él. Ezeken kívül, a  Nagypestény melletti Feneketlen-tónak nevezett tőzegláp, a kereklevelű harmatfű húsevő növény élőhelye.

Románia elsőként alapított bölényrezervátuma Hátszeg közvetlen közelében található. 1958 őszén hozták ide az első bölénypárt Lengyelországból. Európa legnagyobb szárazföldi emlősei a bölények. A hím elérheti a 920 kg-ot, a nőstények súlya 320-640 kg közötti lehet. Korábban szabadon legeltek Európa erdeiben. 1762-ben ejtették el az utolsó szabadon élő bölényt Erdélyben. Napjainkban szabadon élő példányokat telepítettek a Ruszka- és a Szárkő-hegységekbe.

A Hátszegi-medencéből szépen belátható a magashegyi túrakedvelők előtt jól ismert Retyezát-hegység, mely több útvonalon is megközelíthető. Köves autóút vezet a Peleaga rétig, ahol a többnapos túrázók felhúzhatják sátraikat. Innen könnyen elérhető a Retyezát legnagyobb tengerszeme, a Bukura-tó, és a Retyezát két legmagasabb csúcsa, a Peleaga-csúcs (2509 m) és Păpușa-csúcs (2508 m). A Cârnic erdei útról a Pietrele, Galeșu, Stănișoara tavakhoz érhetünk hamarabb. A névadó Retyezát-csúcsra több túraútvonal vezet, de ha Râusoron keresztül haladunk, a Stevia-tavat is érintjük.

A Retyezát Nemzeti Park Románia első nemzeti parkja, melyet 1935-ben hoztak létre a növények védelme érdekében. A hegység 60 csúcsa haladja meg a 2200 métert és itt található a legtöbb tengerszem. Sok lehetőség van bejárni a gerinceket, csúcsokat. Ezek felfedezése csak fizikai és lelki felkészültségünktől függ, és persze az időjárástól, mely hamar változik a hegyvidéken.

A csatolt galéria képeiben lehet gyönyörködni, de igazi élményeket csak a helyszínen lehet szerezni.

Köszönöm Dobner Imre fényképes hozzájárulását!