Jelenlegi hely

Szabadkai Városháza

/ Labossa Döme Bálint /
labossa.dome.balint képe
"Homokból, de nem homokon fogom felépíteni az új városházát, amely a szecesszió legszebb példája lesz” – Biró Károly

A szecessziós stílusban épült Szabadkai Városháza és a hozzá tartozó 76 méter magas torony mindenkinek figyelemfelkeltő, aki a városba látogat. Napjainkban is Szabadka legmagasabb és legnagyobb épülete. Jakab Dezső és Komor Marcell tervei alapján épült és nem szabad megfeledkeznünk Biró Károly akkori polgármesterről sem, aki a szükséges pénzösszeget biztosította. 1908-ban kezdődött az építkezés és 1910-ben került sor az épület átadására.

A létesítmény régen több intézménynek is otthont adott. Polgármesteri Hivatal mellett rendőrség és börtön is működött az épület emeletein, a földszint különböző üzletetektől volt hangos.

A Szabadkán töltött idő alatt nekem is szerencsém volt megtekinteni az épületet belülről is. Amint belépünk, egy színekben gazdag belső tér tárul szemeink elé. Ezután eljutunk a városháza dísztermébe, ami megint csak részletekben gazdag és gyönyörű látvány a látogatók számára. Híres magyar történelmi személyek vitrázsképei is megtalálhatók itt, Mátyás Király, Könyves Kálmán, Deák Ferenc és Kossuth Lajos arcképe is felfedezhető a teremben. 

A torony tetejére egy végeláthatatlan csigalépcső vezet, de a kilátás mindenért kárpótolja a látogatót. Szerencsémre szép napos időben jutottam fel és minden irányban messzire lehetett ellátni. De elég csak a város épületei között elmélyedni és csodás látkép tárul a szemünk elé. Az épületek közül kettőt emelnék ki: a Szent Teréz Székesegyházat és a Jakab és Komor téri Zsinagógát, melyet a fentebb már említett Jakab Dezső és Komor Marcell páros tervei alapján építettek meg. A zsinagóga 1902-ben készült el a szecesszió jegyében,  mint a Szabadkai Városháza.