Jelenlegi hely

Balassi- füzetek a Nyugat-Bácskai szórványban

/ Szabó Sándor /
szabo.sandor képe
Februárban második alkalommal érkeztek Balassi-fűzetek Nyugat- Bácskába. Először még az ősz folyamán az Apatini Ábrahám Pál Egyesületnek szállítottunk ki könyveket, ahol főként vegyes házasságokban született gyerekkel foglalkoznak az egyesület munkatársai. A csoport létszáma mindössze 25 fő. A könyveknek nagyon megörültek, nagy szükség van minden egyes darabra, hiszen jól jön a segítség olyan vidékeken, ahol csak néha lehet magyar szót hallani az utcán.
Kulai gyerekek ismerkednek könyveikkelKulai diákokkalBácspalánka Palánkai gyerekekkel

Hasonló céllal indultunk útnak Kulára, ahol a Petőfi Brigád Általános Iskola anyanyelvápoló csoportjai számár átadtunk 60 db "Miénk a vár!" és szintén 60 db. "Ünnepeljünk együtt!" elnevezésű Balassi-füzetet. Az iskolában jelenleg 85 magyar diák tanul magyar nyelven és 58-an vannak azok, akik vegyes házasságokban születve a szerbet tanulták meg, de igényt tartanak őseik nyelvére. Ennek érdekében választható óra formájában tanulják a magyar nyelvet − számukra nyújtottunk segítséget ezekkel a könyvekkel. Miután átadtuk a Balassi Intézet ajándékait, részt vettünk  a foglalkozásokon.

Következő utunk Bácspalánkára  vezetett, ahol a Szent Száva Általános Iskola anyanyelvápoló csoportja részére adtuk át a Balassi- füzeteket tartalmazó könyvcsomagot. Palánkán csaknem negyven évig nem volt semmilyen jellegű magyar nyelv oktatás. Három évvel ezelőtt sikerült ismét beindítani, igaz, csak választható óraként a magyar nyelvet. Azóta Dékány Adrienn a helyi tanítónéni már 8 környékbeli iskolában majd 200 gyerekkel foglalkozik párhuzamosan.  Elmondása alapján a gyerekek nagy érdeklődést mutatnak a magyar nyelv iránt, főleg olyan gyerekeket tanít,  akik vegyes házasságokban születtek. Nekik nagyon érdekes arról beszélgetni, hogy a családjukban milyen magyar felmenőik vannak.

A foglalkozáson rögtön az újonnan kapott könyvekből akartak tanulni a gyerekek, nagy örömmel fogadták őket.