Jelenlegi hely

Első lépés az elődök álma felé

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
Az 1961-ben alakult hertelendyfalvi művelődési egyesület kibővített, napjainkban is működő épülete közösségi összefogással 1969-ben készült el. Elsősorban kulturális rendezvényeknek ad helyet, de itt folynak az anyanyelvápolással kapcsolatos tevékenységek is és a református egyház által működtetett délutáni óvodai foglalkozások. Az épület átadásának évében, az itt megrendezett első Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjének alkalmával az addig Ady Endre nevet viselő szervezet felvette a neves író, Tamási Áron nevét. Az épületben a színpaddal ellátott nagyterem mellett egy kisebb könyvtárszoba is található, ahol mégis több mint 4000 példányt tárolnak.
megvasarolt_hazmegvasarolt_hazhazbontas1hazbontas_gepekkel

2015. szeptemberében a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvásárolta a jelenlegi székház mellett található telket a rajta álló régi házzal együtt, amelynek a teljes lebontását február elején befejezték. A támogatási összeg fedezte a megvásárolt telek, illetve a bontásra került, használhatatlan ingatlan és a tervezett tájházhoz tartozó székely kapu költségét. A Hidason élő Ömböli Zoltán fafaragó, asztalos mester által készített kaput január végén szálították a helyszínre, ahol a közeljövőben kerül felállításra. 

A telek megvásárlásával az egyesület megtette az első lépést, hogy az eddig csak álomként emlegett cél, a tájház létrehozása valósággá váljon, ez eddig anyagiak hiányában nem valósulhatott meg. A hagyományos tájház megépítésének célja az, hogy létesítsenek egy olyan épületet, ahol összegyűjthetik, megmenthetik a bukovinai székely közösség néprajzi és egyéb sajátos kulturális értékeit, melyeket az eredeti környezetükben őrizhetnek, tárolhatnak, illetve gondozhatnak. A projekt régebbi és jelen megálmodói felelősséget éreztek, éreznek, hogy begyűjtsék a paraszti életmód és gazdálkodás még megtalálható, mára már funkció nélküli tárgyait, kisebb-nagyobb eszközeit. A tájház megvalósításának másik fő célja, hogy a rendkívüli értéket hordozó székely varrottas gyűjteményt megfelelő környezetben, tárolják, és állítsák ki.

Az épületben lehetőség lesz vendégszobák kialakítására is, szálláslehetőséget biztosítva az ide látogató turisták számára, akik felfedezhetik, megismerhetik a helyi sajátosságokat, szokásokat, értékeket, különlegességeket és nem utolsó sorban érdekességeket kínál a néprajzkutatók részére is. A kulturális létesítmény új lendületet ad a közösség számára, hiszen több lehetőséget is tartalmaz. Például a faluturizmus által fellendülhet, fejlődhet a gazdasági élet. A tájház létrehozása olyan lehetőséget jelent, amelynek pozitív hatását érezni fogják Hertelendyfalva és az Al-dunai székely közösségek lakói, mert a hagyományok felelevenítésének, a gyökerekhez való visszatérésnek, a múlt ismeretének közösségformáló ereje van.  

A terv megvalósítói mindent megtesznek, hogy összhangot teremtsenek a néprajzi hitelesség és a rendelkezésükre álló feltételek között, hogy a tájház a hagyományos életmód lenyomatát tükrözze a helyi közösség, szakemberek, turisták számára.  A Pancsovai Műemlékvédelmi Intézet, valamint az építési tervdokumentációt készítő hivatal készségesen, az egyesülettel együttműködve segít, hogy a ház valóban a székely magyar kultúra történelmi öröksége legyen.  

Az egyesületi tagok munkája mellett, a célok kivitelezéséhez továbbra is szükség van külső összefogásra, támogatásra.

 

További képek a galériában láthatók!