Jelenlegi hely

Felolvasómaraton Segesváron és Fehéregyházán - "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!"

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
2016. február 23-án, a segesvári Mircea Eliade Főgimnázium magyar tagozata és a Fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési egyesület is csatlakozott a Felolvasómaratonhoz. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyermekek Háza által indult útjára a kezdeményezés 2009-ben, melynek célja, hogy minél többen részt vegyenek a közös olvasásban és minél több embernek átadni az olvasás örömét. Az idei évben Tamási Áron műveiből olvastak fel a résztvevők.

A Mircea Eliade Főgimnázium tanárai, diákjai is részt vettek a Felolvasómaratonban. Fodor Gyöngyi aligazgatónő, Veress Annamária magyar szakos tanárnő és Molnár Annamária történelem szakos tanárnő aktív részvételével 130 diákot vontak be a felolvasásba, ahol Tamási Áron novellákból, aforizmákból, szállóigékből és bölcs gondolataiból olvastunk fel. A diákok staféta váltással olvastak fel a művekből. A 9.D. osztályban járva a "Himnusz a szamárral" és "Szász Tamás, a pogány" című novellát olvastuk fel. Fodor Gyöngyi igazgatónő kérte a diákokat, hogy igyekezzenek átélni a műalkotások varázsát, figyeljenek a csattanókra, váratlan fordulatokra, találják meg a konfliktus forrását; fordítsák figyelmük arra, hogy mik azok a  különös, jelképes kifejezések, mozzanatok, melyek a Székelyföld szülötte író újítani vágyását, mégis keményen bíráló kritikai látásmódját jelzik. 

A szomszédos település, Fehéregyháza is bekapcsolódott a Felolvasómaratonba. A rendezvényt a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezte a Petőfi Magyar Házban. Az egyesület elnökét, Szabó Józsefet kérdezve kiderült, immár harmadszor csatlakoztak a közös olvasáshoz, számukra a részvétel nem volt kérdéses. Sajnos az ifjúság nem vett részt a felolvasáson, őket nehezen lehet megmozgatni az iskolán kívüli rendezvényekre. Fehéregyházán 16 fő vett részt a felolvasáson, melyet 17-18 óráig tartottak. A fehéregyházi olvasók a Rendes feltámadás című novellából és Ábel a rengetegben című művéből olvastak fel. Az olvasás után szeretetvendéglátásra invitálták meg az olvasókat. 

Tamási Áron Kossuth-díjas magyar író Farkaslakán született 1897-ben, 1966-ban halt meg Budapesten. Székely volt, és ez meghatározta látásmódját is, stílusát is. Egyéni hangú, szívhez szóló műveket írt. 

Az elmúlt években Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János és Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond műveit ismerhettük meg jobban a közös olvasás által. A rendezvény mára már kinőtte magát, 2015-ben 6 ország  vett benne részt és több száz település csatlakozott. A rendezvény azóta is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A diákokat kérdezve, hogy szeretnek-e olvasni és átérezték-e az olvasás örömét, zömmel igenlő választ kaptam.