Jelenlegi hely

„Gyimesbükkön állt a bál, csöröge fánk és más finomság”

/ Hock Judit /
hock.judit képe
Február 5-én, vasárnap este farsangi műsort szerveztünk Gyimesbükkön, a Gyimesiek közösségi házában, a már annyiszor említett „Szükségtemplomban”.
a_farsangi_musorunkaz_iskola_diak_szemmel_cimu_darab.jpgbalazsaldas.jpgfarsangi_kosarak.jpg

A vidám program előtt szentmisén vettünk részt, ahol Balázs-áldásban részesültünk. A plébános úr egy gyertyát tartott a hívek elé, miközben az alábbiakat mondta:

„Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására őrizzen meg téged Isten a torokbajtól és minden más betegségtől. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen.”

A színes farsangi műsort a Dani Gergely Általános Iskola tanulói kezdték egy színdarabbal. Majd őket követte két gyimesi közösség, Bilibókszer és Bálványospatak gyermekeinek előadása. A Bálványosi gyermekek két humoros színdarabot adtak elő, amelynek címe: Legyünk jók, de hogyan – avagy az iskola diákszemmel.  Dalok, versek, viccek követték egymást, amelyek mind-mind fokozták a társaság farsangi hangulatát.

A műsort a Hidegségről érkezett táncosok előadása követte, amelyben a közönség láthatott rendes és régi hejszát, kerekest, kettőst, verbungot és csárdást is. A táncok alatt hallhattunk csodálatos gyimesekről szóló népdalokat. Az újonnan alakult tánccsoport gyimesi népviseletben, több korosztály képviseletében adta elő műsorát.

A Rózsafüzér Társulat előadásában hallhattuk a „Kiültek a vénasszonyok a padra” című dal egy általuk átalakított verzióját. Vaszi Levente a kosteleki születésű, hagyományőrző magyartanártól hallhattunk sok csodás népdal közül egyet megemlítve az Ej haj nem ide való születésű vagyok én című dalt.

A farsangi műsorra a résztvevők fánkokkal, szendvicsekkel megrakott kosarakkal érkeztek. Egy különleges gyimesi finomságot is meg lehetett kóstolni, amely a kürtöskalács kicsinyített mása, krémes töltelékkel ízesítve. Több száz lelkes gyimesi lakos farsangi mulatozásától volt hangos a plébánia kulturális terme, ez a vasárnap este egy üde színfoltja volt a farsangi időszaknak.

Sarkady Sándor Kikiáltó című versét lelkes szavalatban adta elő egy gyimesi kisiskolás.

„Maskarások, bolondok
Rázzátok a kolompot!
Takarodjon el a tél,
Örvendezzen aki él!”